Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Лидерството ви не може да бъде подкопано": Доган се хвали с подкрепа от либерали от цял свят

09 юли 2024, 10:19 часа • 2604 прочитания

Либералите по света изразяват мощната си подкрепа за лидера на ДПС д-р Ахмед Доган, гласи прессъобщение разпространено от пресофиса на Илхан Кючюк, който е съпрезидент на АЛДЕ.

Съобщението идва на фона на напрежението в партията, което възникна след гласуването на предложеното от ГЕРБ правителство. 15 депутати от движението гласуваха "против" правителството на Росен Желязков, а 30 бяха "за".

Оказа се, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган е поискал групата да не подкрепя кабинета, на което един от председателите на партията Делян Пеевски се опълчи.

През уикенда Доган проведе среща в Росенец с 14-те депутати от ДПС, гласували "против" кабинета "Желязков". Там присъстваха и тримата депутати, изключени от групата на ДПС в 50-ото Народно събрание - Айсел Руфад и Рамадан Аталай и Джейхан Ибрямов.

Междувременно Пеевски изпрати писмо на Доган, че няма конфликт с него, дори каза, че винаги е бил до него и това не се е променило.  ОЩЕ: Пеевски към Доган: Винаги съм бил до теб и това не се е променило

Вчера обаче се появи информация, разпространена от "Капитал", че Пеевски чрез своя заместник Станислав Атанасов  е изпратил писмо до посланиците в ЕС, в което обвинява почетния председател в действия в полза на Русия и в близки отношения с руския посланик в България Елеонора Митрофанова.

По-късно Анастасов опроверга тези твърдения, като каза, че не е изпращал такова писмо, а някой го е направил от негово име. ОЩЕ: Нова версия: Писмото на Пеевски до европосланиците не било от него

Подкрепа за Доган от най-високо ниво

В поредица от писма дългогодишните партньори на Движението от целия свят застават зад лидерството на учредителя на партията. Президентът на Либералния интернационал Хакима ел Хаите, Роман Якич, президент на Либералната мрежа на Югоизточна Европа, (LIBSEEN) и Сър Греъм Уотсън, дългогодишен лидер на европейските либерали, изпращат писма, адресирани до Почетния председател на ДПС и членовете на оперативното ръководство на партията, подчертавайки непоколебимата си подкрепа за Ахмед Доган и призовавайки за справяне със създалата се ситуация в редиците на Движението за права и свободи.

В писмото си, президентът на Либералния интернационал, Хакима ел Хаите изразява непоколебима подкрепа и солидарност във важната мисия за осигуряване на единството и бъдещето на ДПС под далновидното и решително ръководство на Ахмед Доган, подчертавайки ангажимента на Либералния интернационал да отстоява и защитава онези, които споделят общите ценности и виждания за бъдещето.

„Решително и заедно продължаваме да даваме подкрепата си на Вас и ДПС, за да устоите на всякакви атаки срещу Вашата политическа и лична неприкосновеност. Вашите опоненти винаги ще се опитват да подкопаят наследството и лидерството ви, както показват някои тенденции в последно време. Бъдете сигурни, че те няма да успеят! Ние ще ви подкрепим.“, се пише още в писмото от Хакима ел Хаите.

Уверени са в проевропейския и пронатовския курс на Доган

„През годините ДПС се е доказало като партия на всеобхватността и стабилността. Тя е служила като обединяваща сила и пример в международен план, ръководена от визията на своя Почетен председател, ДПС се движи в истински проевропейски и пронатовски курс.“, пише Роман Якич, президент на либералната мрежа за Югоизточна Европа – LIBSEEN.

В писмото адресантът изразява надежда, че ДПС ще успее да се справи с тази проблемна ситуация, с помощта на мъдростта и проевропейската нагласа, както подобава на наследството на нейните основатели, което партията винаги е носела. ОЩЕ: Политолог за трусовете в ДПС: Пеевски има трагичната история на наследник

Загрижени са за случващото се в ДПС

Дългогодишният лидер на европейските либерали сър Греъм Уотсън изразява загриженост към случаващото се в партията и в писмото си до Ахмед Доган заявява: „За съжаление, неведнъж съм бил свидетел как индивидуалният егоизъм отдалечаваше ДПС от основополагащите принципи на единство и колективни действия за индивидуални свободи, което Ви караше да се връщате отново и отново, за да се борите за спазването на принципите на партията.“ Греъм Уотсън е категоричен, че лидерството на Ахмед Доган е безалтернативно.

Адресантите определят ситуацията в Движението като недопустима и са единодушни, че ще продължат да популяризират значението на уникалния етнически модел, основан на толерантност и уважение и гарантират, че България ще остане трайно утвърдена в евроатлантическото и демократичното семейство на развитите нации. ОЩЕ: Пеевски да бъде отстранен: Конкретни имена в ДПС го искат според известен журналист

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес