Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Крим е руски": Радев говори по друг начин на Зеленски без камери (ВИДЕО)

10 юли 2023, 20:59 часа • 24176 прочитания

Президентът Румен Радев вероятно е имал два вида комуникация с украинския президент Володимир Зеленски. Единият е за пред камерите, за вътрешна употреба – за "българските граждани, които имат определено отношение за войната". Другият е вече този, които влиза в рамките на дипломацията. Такова мнение изрази в Студио Actualno Милен Керемедчиев - дипломат, бивш зам.-външен министър, бивш зам.-министър на икономиката.

Дипломатът напомни, че Радев в миналото е имал рязък изказ и пред НАТО, но е казвал, че тази война трябва да завърши с освобождаване на завладените от Русия украински територии. „Според мен президентът Радев е имал двоен изказ – за вътрешна употреба, и за конкретните разговори с президента Зеленски (насаме), убеден е бившият зам.-министър.

По темата "Крим е руски", което Радев обяви преди време, Керемедчиев анализира – нашият президент беше принуден да се отбранява. "Радев беше в обяснителен режим, без президентът Зеленски да бъде агресивен и да го напада", заяви бившият зам.-външен министър. И напомни, че за Зеленски тази контраофанзива е решаваща – има един опит преди истинския старт на кампанията за президентските избори в САЩ, която ще наруши ритъма на оказваната американска (военна) помощ в Украйна.

"Зеленски се държа твърдо, но не агресивно", смята дипломатът.

Керемедчиев отбеляза, че гостуването на украинския президент е било по-скоро работно, защото е по покана на Министерския съвет. Официалното гостуване е съвсем различно, различен е и протоколът, каза той в Студио Actualno: И Ердоган посрами Радев на тема "Зеленски, протокол и мир" (ВИДЕО)

Бившият зам.-външен министър напомни, че целта на Зеленски е било да говори с правителството за възможната военна помощ от страна на България, както и за АЕЦ Белене. Той смята, че срещата на Зеленски с Радев "беше по-скоро протоколна". Но Керемедчиев е категоричен – идването на Зеленски изсветли подкрепата ни, след като явно подкрепяме Украйна от ден първи на войната, но явно през посредници, които си пълнят джоба.

ОЩЕ: Радев срещу Ердоган пред Путин: Анализът на Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес