Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой как промени вота си: "Величие" привличат хора на "Възраждане" и "Има такъв народ"

10 юни 2024, 10:36 часа
Реклама

На база 100% паралелно преброяване на социологическите данни на "Алфа рисърч" социолозите показват как електоратите са променили предпочитанията си.

На професионален език това е т.нар. електрорална волатилност или, иначе казано, кои избиратели са променили избора си спрямо предходния вот.

Победителите от ГЕРБ-СДС запазват избирателите си на 89%. За разлика от предишните избори обаче, 3% сега са гласували за "Възраждане", по 1% за БСП, ИТН, ПП-ДБ и ДПС. Останалите 4% са гласували за "Други", като в тази категория попадат и партии като "Величие" и МЕЧ.

Още: „Величие“: „За“ НАТО и ЕС, неутралитет за Украйна

Основният губещ на тези избори ПП-ДБ са запазили 79% от електората си от изборите за предишния парламент през април 2023 г. Цели 4% от тях сега са избрали да гласуват за ГЕРБ, 3% за %Възраждане%, 10% за други формации, вкл. "Синя България".

При ДПС вотът е монолитен - 93% са повторили гласа си, като едва 2% са отишли този път да гласуват за ГЕРБ.

Още: "Величие" със собствена социология и без отговор на чия страна са във войната на Русия

Впечатление прави вота за "Възраждане" и "Величие" - партията на Костадинов е убедила само 87% от електората си този път, а по-голямата част от останалите гласове са отишли именно в партии като "Величие" и МЕЧ.

От своя страна, според "Алфа рисърч", новата партия на Ивелин Михайлов и полк. Николай Марков получава гласове и от "Възраждане", но и от "Има такъв народ".

А тук може да прочетете коя е партия "Величие", която влезе в новото 50-о Народно събрание.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес