Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коалиционните партньори Александър Дунчев и БСП с нов спор в парламента

01 юни 2022, 14:57 часа • 2108 прочитания

Народното събрание отхвърли проект на решение за обявяване на конкурсни процедури от министъра на земеделието за избор на директори в държавните горски стопанства. 

Предложеният проект на решение от "Възраждане" беше отхвърлен в пленарна със 23 гласа "за", 94 "против" и 11 "въздържали се". Вносителят Петър Петров, обясни, че целта на проекторешението е да бъде задължено земеделското министерство да проведе конкурси за назначаване на директори на държавните горски стопанства.

Проекторешението предвиждаше в 15 -дневен срок от приемането му, министърът на земеделието да обяви конкурси за избор на директори в Северозападно държавно предприятие, Северноцентрално държавно предприятие, Югоизточно държавно предприятие, Югозападно държавно предприятие, Южноцентрално държавно предприятие. Предлагаше се още конкурсите да се проведат в присъствието и участието на членове от Комисията по земеделието, храните и горите.

Дебатите в зала станаха причина за пореден спор на коалиционните партньори БСП и Александър Дунчев от "Продължаваме промяната". 

В началото на дебата той изрази мнение, че трябва да се направят конкурси за членовете на управителните съвети на горските предприятия, но заяви, че ще гласува въздържал се за проекторешението.

Председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски от своя страна изрази мнение, че в момента има прозрачност и информираност при провеждането на конкурсите и в допълнение нападна Дунчев с думите, че самия той е бил избран без конкурс.

Свиленски заяви, че за 5-те си месеца като директор, Дунчев бил назначил минимум 5 човека за 5 месеца без конкурс. "Защо не проведохте вие конкурсите, за да може да кажете сега "дойде Промяната и спря конкурсите?", коментира социалистът. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес