Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са правилата при изборите за парламент в Гърция и ще ги харесат ли партиите и в България? (СНИМКИ)

24 юни 2024, 11:08 часа

След заформилата се нова политическа криза на старта на 50-ото Народно събрание и невъзможността да се излъчи редовно правителство, в публичното пространство отново се появиха предложения за промяна в избирателната система.

Реклама

По темата говори и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който явно за седми път няма да успее да реализира мандат за управление. Това принуди партията-победител да заговори за възможности за други изборни правила и по-конкретно тези от Гърция.

Какво иска Борисов?

По време на консултациите при президента Румен Радев бившият премиер коментира, че избирателната система е взела депутати от ГЕРБ и ги е прехвърлила на по-малките партии, което е поставило формацията му в невъзможност да направи стабилно правителство.

Още: Борисов при Радев: На практика няма как да се състави правителство

"Това ни постави в невъзможност да направим такова стабилно правителство. Другият вариант е да се смени избирателната система. Без това всички обичате да ходите на Гърция. Гръцката избирателна система ми харесва - при Ципрас пробваха нашата и видяха хаоса, който създаде. Колегата Мицотакис създаде промяна, която гарантира стабилността на Гърция", каза още Борисов. 

Как е в Гърция?

Всъщност това, което Борисов, а и редица експерти визират, е гръцката избирателна система с т.нар. бонус за победителя. До 2023 г. гърците избираха своите 300 депутати в парламента, като партията, която спечели изборите, си осигуряваше допълнително от 20 до 50 допълнителни депутати, в зависимост от броя гласове. Не се присъждат допълнителни гласове, ако първата сила има по-малко от 25% от всички избиратели. Един мандат се добавя за всеки следващ процент над 25, който тя е спечелила. Целта бе да се гарантира мнозинство и стабилно самостоятелно 4-годишно управление

Още: Екзотична идея - Борисов и Пеевски подават оставки, за да има кабинет: Говори Наталия Киселова (ВИДЕО)

Ако партията има поне 38%, тя на практика може да управлява и самостоятелно. Това се случи през юни 2023 г., когато Кириякос Мицотакис спечели 40.5% от гласовете на гръцките избиратели и получи еднопартийно мнозинство - 158 от общо 300 депутати. Опозицията остана силно разделена между 8 политически сили и деветима независими. Бариерата за представителство в гръцкия парламент е по-ниска от българската - 3%.

Кирякос Мицотакис/Снимка: Getty images

Гърция също променяше начина, по който се определят депутатите ѝ - преди 2016 г. бонусът за първата партия беше 50 места независимо от собствения ѝ резултат. През 2016 г. премиерът Алексис Ципрас реши да предложи пропорционална система, в която всяка политическа сила получава съответния относителен дял от местата в парламента без служебно допълване за мнозинство.

Още: Ще донесе ли повече стабилност мажоритарната система?

На изборите през май 2023 г. обаче този бонус бе отменен, а за сметка на това се намали възрастта за гласуване и така вече 17-годишните гърци също получиха право на вот.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес