Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изключиха хората на Доган: ДПС стана четвърта сила в парламента (СНИМКИ)

11 юли 2024, 10:45 часа • 5538 прочитания

Парламентарната група на ДПС е изключила депутатите, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган. Това съощи заместник-председателят на 50-ото Народно събрание Росица Кирова от парламентарната трибуна. 

Независими стават депутатите: Ализан Яхова, Анджей Джандев, Валентин Тончев, Джевдет Чакъров, Едис Даудов, Ердуан Мехмед, Ешереф Ешереф, Левент Мемиш, Марио Рангелов, Мехмед Салим, Павлин Кръстев, Севим Али, Тимур Халилов, Фатме Рамадан, Хабибе Расим, Хайри Садъков и Юсеин Вейселов.

Малко по-късно пък депутатът Ахмед Вранчев подаде собствено заявление за напускане на парламентарната група.

Пеевски има мнозинство в парламентарната група

Това се е случило на заседание на парламентарната група на ДПС, което се е провело днес, 11 юли. Гласували за решението са 25 народни представитгели, без "против" и "въздържали се".

ДПС става четвърта сила

Изключените са 17 на брой, което прави групата на движението в 50-ия парламент четвърта сила с 27 народни представители. С последвалият иск за напускане, те стават 26 депутати. Това я подрежда след групата на "Възраждане". "Това променя подредбата на парламентарните групи", каза и Росица Кирова.

Това означава, че не ДПС ще вземе втория мандат, а ПП-ДБ, тъй като по Конституция той се връчва от президента на втората по големина парламентарна група в Народното събрание. ОЩЕ: Аталай: Централният съвет ще вземе решение, колкото и да упорства Пеевски

Кризата в ДПС

Припомняме, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган поиска оставката на Делян Пеевски и тази на обкръжението му в партията. Доган дори видя опит за преврат в партията и призова депесарите да се освободят от страха. По-късно Пеевски заяви, че няма да подава оставка, като каза, че никой не може да спре "Новото начало в ДПС".

Размяната на писма между двамата беше кулминацията на напрежението в ДПС. То възникна след гласуването на предложеното от ГЕРБ правителство. 15 депутати от движението гласуваха "против" правителството на Росен Желязков, а 30 бяха "за". Оказа се, че Доган е поискал групата да не подкрепя кабинета, на което един от председателите на партията Делян Пеевски се опълчи.

През уикенда Доган проведе среща в Росенец с 14-те депутати от ДПС, гласували "против" кабинета "Желязков". Там присъстваха и тримата депутати, изключени от групата на ДПС в 50-ото Народно събрание - Айсел Руфад, Рамадан Аталай и Джейхан Ибрямов, които също не подкрепиха правителството с първия мандат. 

В началото на тази седмица се появи информация, разпространена от "Капитал", че Пеевски - чрез своя заместник Станислав Анастасов - е изпратил писмо до посланиците в ЕС, в което обвинява почетния председател в действия в полза на Русия и в близки отношения с руския посланик в България Елеонора Митрофанова.

По-късно Анастасов опроверга тези твърдения, като каза, че не е изпращал такова писмо, а някой го е направил от негово име.

Междувременно Пеевски изпрати писмо на Доган, че няма конфликт с него, дори каза, че винаги е бил до него и това не се е променило.

След това пък световни либерални лидери изпратиха писмо в подкрепа на Доган. ОЩЕ: "Никой не може да спре Новото начало в ДПС": Пеевски няма да подава оставка

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес