Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изборите на 9 юни: Всичко, което трябва да знаем за гласуването на машина (СНИМКИ и ВИДЕО)

04 юни 2024, 08:00 часа
Реклама

Тази неделя в България ще се проведат избори 2 в 1, на които българите ще определим следващите си представители в Народното събрание и 17-членната делегация за Европейския парламент.

Actualno.com събра всичко важно, което трябва да знаете за изборите 2 в 1 и отговорите на най-често задаваните въпроси.

Машинният вот

За разлика от местните избори през 2023 г., когато някои политически партии, съвместно с ДАНС и МВР, успяха да осуетят машинния вот чрез активно мероприятие, то засега на изборите 2 в 1 ще има общо 9347 секции, в които ще може да се гласува чрез машина.

Изборът как да упражни правото си на вот е на самия избирател освен в малките секции под 300 души, където ще има само хартиени бюлетини. Устройствата за гласуване са същите като предишните избори, като отново избирателят няма да има право да заснема как гласува. В секциите ще има само по едно устройство и ако има непреодолим технически проблем, ще се преминава към гласуване само с хартиени бюлетини.

Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

За да гласува, избирателят ще трябва да активира машината с карта, която ще получи от секционната комисия. Тя се поставя в отвор с чипа нагоре и напред, като влиза наполовина, а не цялата като при банкомат. След като бъде поставена, се зарежда първият екран, на който са отбелязани видовете избор - за Народно събрание и Европейски парламент - за които избирателят ще има право да гласува. Той трябва да маркира своя избор и след това, след като се е уверил, че всичко е наред, да натисне бутона "Потвърждаване ", за да може да продължи с гласуването.

Още: Изборите 2 в 1: Кой има и кой няма право да гласува в България и в чужбина? Всички отговори (СНИМКИ и ВИДЕО)

Ако избирателят е отбелязал, че иска да участва и в двата вота, най-напред се визуализира бюлетината за Народното събрание. Тя ще бъде разположена на две страници, като на първата ще са номерата от 1 до 14, а на втората - всички останали, както и бутонът "Не подкрепям никого". Имената на партиите и коалициите са изписани в лявата половина на бюлетината. От дясната страна са кръгчета с номера от 101 нагоре, където може да се отбележи преференция. Бутоните с преференциалните номера стават активни, след като избирателят посочи номер на конкретна партия или коалиция. След като приключи, гласоподавателят трябва да натисне "Към следващ избор", за да се отвори следващата бюлетина.

Бюлетината за ЕП изглежда по същия начин като тази за Народно събрание - отляво са имената на партиите и коалициите, издигнали кандидати, а отдясно - номерата на преференциите. След като приключи с избора си, гласуващият трябва да натисне "Преглед", за да види изписан вота си. Ако изписаното отговаря на посочените от него предпочитания, натиска бутона "Гласуване". Има и втора възможност - с бутон "Промени избора" да се върне назад и да смени вота си.

Още: Национални и европейски избори на 9 юни: Как ще гласуваме с хартиена бюлетина? (СНИМКИ и ВИДЕО)

След като натисне бутона "Гласуване", избирателят трябва да изчака да бъдат отпечатани всички бюлетини и едва след като чуе звуковия сигнал, може да ги вземе от машината. След това трябва да извади картата от машината, да отиде при членовете на секционната комисия, които да сложат печат от едната страна бюлетините, и чак тогава да ги пусне в определената за целта кутия.

Отделни кутии ще има както за всеки вид избор, така и за всеки вид бюлетина. Накрая избирателят се подписва в избирателния списък. За разлика от гласуването с хартия, при машинното гласуване няма недействителни бюлетини, т.е. всеки подаден глас се отчита за съответната партия или коалиция.

Как да отбележа преференция?

Възможност за преференциален вот ще има и за двата вота. По закон пред вратата на всяка изборна секция трябва да са закачени списъци с кандидатите на всички партии, подредени в поредността, определена от партийните централи. Пред името на всеки от тях има номер, който избирателят трябва да запомни, за да може да го отбележи при гласуване. 

Още: Изборите на 9 юни: Как ще гласуват хората с увреждания (ВИДЕО)

Номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината за общински съветници ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре. Полето на отбелязване на преференция се намира в дясната част на бюлетината. За хартиената бюлетина предпочитанието се отбелязва със знак "Х" или "V" в кръгчето с химикал, пишещ в син цвят. При машините - с докосване на екрана на мястото на кръгчето. Преди това трябва в лявата част на бюлетината да е маркирано квадратчето, с което се отбелязва предпочитаната партия, коалиция или инициативен комитет.

Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Гласоподавателите имат право на един избор за преференция. В изборите за Народно събрание, ако не бъде отбелязана изрично, преференцията се брои за водача на листата.

Праговете за пренареждане на листите на база получени преференции са различни - за НС тя е 7%, а за ЕП - 5%.

Отговорите на всички останали важни въпроси за изборите на 9 юни четете в статията на Actualno.com ТУК.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес