Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изборите на 27 октомври: Кой може да гласува и отговорите на всички най-често задавани въпроси (СНИМКИ и ВИДЕО)

21 октомври 2024, 08:00 часа • 384 прочитания

В края на седмицата България ще гласува на деветите избори за последните три години, а новите 240 депутати ще заемат местата си в 51-ото Народно събрание след броени седмици.

Actualno.com събра всичко важно, което трябва да знаете за предсрочните парламентарни избори и отговорите на най-често задаваните въпроси.

Кой има право да гласува на изборите?

Според Изборния кодекс право на глас имат всички български граждани, навършили пълнолетие към изборния ден, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание "лишаване от свобода". Съществува изискване гражданите да имат адресна регистрация по постоянен и по настоящ адрес на територията на страната, като поне единият от тях да е на територията на съответната община, а в изборите за кмет на кметство - на територията на кметството. 

Избирателят удостоверява самоличността си пред секционната избирателна комисия в страната с лична карта или личен (зелен) паспорт – само за родените до 31.12.1931 г. Не се допуска гласуване в страната с международен или друг вид паспорт, както и със свидетелство за управление на МПС.

Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Изборният кодекс не допуска гласуване с пълномощно, независимо дали е нотариално заверено. Гласуването се извършва лично от избирателя.

Ако съм студент?

Ученици, студенти и докторанти (вкл. курсанти и дипломанти), редовно обучение, могат да гласуват в избирателна секция по избор в населеното място, където учат, когато то е различно от населеното място по постоянния им адрес, след като представят пред секционната избирателна комисия:

  • документ за самоличност;
  • надлежно заверена от учебното заведение със седалище в населеното място за съответната учебна година ученическа книжка или студентска книжка за съответния семестър или документ (уверение), удостоверяващ редовното обучение, подписан от ръководителя на учебното заведение;
  • декларация по образец, че не са гласували и няма да гласуват на друго място (декларацията се предоставя от секционната избирателна комисия).

Още: Погнуса, ярост и отчаяние - как се чувстват българите преди поредните избори? (ВИДЕО)

Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Ако съм променял адреса?

Ако избирателят е променил постоянния си адрес и в изборния ден при гласуването установи, че не е вписан в избирателния списък, какво следва да предприеме? Ето и отговора:

Когато след промяна на постоянния си адрес установите в изборния ден, че не фигурирате в избирателния списък, секционната избирателна комисия (СИК) ще ви допише в избирателния списък и след попълване на декларация, че не сте гласували и няма да гласувате на друго място, ще ви допусне да гласувате. Отказът на СИК за дописване в избирателния списък е писмен и може да се оспорва пред РИК, която се произнася незабавно.

Ако съм с увреждане?

До 19 октомври районните избирателни комисии следва да са информирали къде се намират избирателните секции, определени за гласуване на лица с увредeно зрение или със затруднения в придвижването, както и телефони и адреси на организации, общински предприятия и други, на които могат да се правят заявки за помощ в изборния ден. Районните избирателни комисии, съвместно с кметовете на общини, определят мерките за гласуване на избиратели с увредeно зрение или със затруднения в придвижването.

Хората с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят правото си на глас в изборно помещение, можеха до 14 октомври да подават на място или по електронен път в съответната община заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия. Към заявлението се прилага копие от документ на ТЕЛК (НЕЛК).

Ако този срок бъде изпуснат, избирателите с трайни увреждания могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, но следва да заявят желанието си до пет дни преди изборния ден, и то при условие че на територията на населеното им място е назначена подвижна секционна избирателна комисия. Срокът за заявяване изтича на 21 октомври.

Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Отговорите на всички останали важни въпроси за изборите на 27 октомври, четете в статията на Actualno.com ТУК.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес