Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иван Костов: Съдебната система е тежко уязвена от мафиотизацията

02 октомври 2024, 08:30 часа • 1688 прочитания

Политическата система постепенно започва да се променя. Проблемът сега е тежкото поражение на мафиотската система върху съдебната власт. Политиците са свързани с общественото мнение и нагласи, но съдебната власт е тежко уязвена от мафиотизацията. Това заяви бившият премиер на България в периода 1997-2001 г. Иван Костов пред bTV. 

Още: Костов се оплака, че има политическа поръчка срещу него

Той заяви, че не следи внимателно какво се случва в българската политическа действителност, а е дописвал втората си книга "Свидетелства за прехода 2000-2009 г.". "С моите свидетелства стана малко като със спомените на Чърчил", сравни Костов. 

Той посочи, че когато България е била приета в НАТО, е натоварила системите ни за сигурност и армията ни, което доведе до трагедията с атаката в Кербала. Костов добави, че приемането на България в ЕС се сведе до една дума - усвояване на еврофондове. Двата процеса, които трябваше да завършат прехода - политическият процес еволюционно катастрофира и не доведе до изграждане и консолидиране на демокрацията с върховенство на закона. Третият най-ключов процес е промяната на езика, промяната на културата, промяната на мисленето и начина, по който се отнасят към събитията, правата на свободите, как излизат от речника на комунизма и влизат в речника на свободния и демократичен диалог, обясни Иван Костов. 

Според него не е добре за обществената дикусия, когато ключови думи са изпразват от съдържание и губят смисъл. Думата "евроатлантизъм" точно на този път е застанала - изпразнена от е съдържание, посочи Иван Костов. 

"Когато евроатлантизмът се закачва като значка, а се злоупотребява масово с властта, думата ще получи негативни оценки", подчерта Костов.

Той изтъкна, че много време след 2021 г. хората бяха много тежко объркани по въпроса кои са добрите и кои са лошите в България. Когато хората разберат кои са лоши и кои са добри, тогава нещата стават много по-ефективни. Това, което се случи, е, че обществото започна да различава добро и лошо, добави Костов. 

Той допълни още, че общественият дебат е закъснял по определените политически теми. "Когато казах, че Ахмед Доган е проклятие за ДПС, нямаше никакъв отзвук по темата", напомни Иван Костов. И отбеляза - има лесни и трудни истини, които обществените нагласи трудно приемат и са болезнени за тях. 

Още: Шоу като за последно: Депутатите от ИТН и „Възраждане“ блокираха трибуната (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес