Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Илхан Кючюк сезира ЕК за съмнения за злоупотреба с власт срещу ДПС-Доган

24 август 2024, 09:15 часа • 3070 прочитания

Евродепутатът Илхан Кючюк внесе писмени въпроси до Европейската комисия във връзка с информация за масови и тенденциозни проверки на държавни органи - МВР (ГДБОП), КПК, АДФИ, НАП в общини, управлявани от представители на политическа партия ДПС. 

ОЩЕ: Уволнения и всяване на страх, активирани кметове на ГЕРБ и репресии: ДПС-Доган с данни за безпрецедентен натиск (ВИДЕО)

В позицията на Кючюк се пише още, че тези действия будят притеснение за злоупотреба с власт и използване на държавните институции като инструмент за натиск в навечерието на предсрочните парламентарни избори.

ОЩЕ: Илхан Кючюк: И една среща не минаваше, без Пеевски да благодари на Доган (ВИДЕО)

Евродепутатът публикува в социалните мрежи въпросите, които е отправил към Европейската комисия:

  1. Известна ли е, в контекста на годишното наблюдение на Комисията за състоянието на правовата държава на Европейската комисия, тази внезапно засилена и целенасочена акция на държавни органи срещу представители на една партия?
  2. Какви мерки смята да предприеме ЕК, за да гарантира незабавно преустановяване на действията, които явно нарушават основните принципи на правовата държава и подкопават устоите на демокрацията в България?
  3. Ще поиска ли ЕК разяснения от България за случващото се и сигналите за използване на институциите като политически инструмент за репресия?

ОЩЕ: "Моделът "Пеевски" трябва да бъде разграден": Илхан Кючюк с остри думи към председателя на ДПС

Припомняме, че в петък (23 август) депутатите от ДПС-Доган се оплакаха от безпрецедентен натиск и държавна репресия след серията проверки на МВР, ГДБОП, КПК, АДФИ и НАП срещу тях и техни кадри. В своя нарочна декларация те поискаха среща със служебния премиер Димитър Главчев и и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов с молба да не допускат употреба на държавните институции за сплашване.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес