Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И Любен Дилов очаква Росен Желязков да вземе първия мандат

30 юни 2024, 10:57 часа

Най-вероятно Росен Желязков ще вземе мандата за съставяне на правителство. Това заяви пред БНР депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Любен Дилов. 

Реклама

Още: Дянков: Ще има кабинет с първия мандат и премиер Росен Желязков

Според Дилов формулата "правителство на малцинството" е интелигентно решение за излизане от парламентарната кризата. "Това е едно интелигентно решение, а българският политически елит е доказал, че не се справя с интелигентните решения. ... Би трябвало да се получи някакво управление, ако не се получи - ще отидем на избори, докато се получи комбинация, която може да управлява. Това е волята на българите, които са толкова разединени, колкото и политическият им елит", коментира Дилов.  

По думите на депутата ГЕРБ имат всички основания да направят правителство на малцинството. "Той е и най-почтеният. Всичко останало е задкулисни договорки, някакви неясни формули, докато тук всичко е ясно - предлага се възможност, когато тази възможност бъде отхвърлена, се търсят други възможности. ... Т.нар. сглобка също беше интелигентно решение, но не издържа, не сме дораснали, явно", каза Любен Дилов. 

Още: Глас от ИТН: Росен Желязков е приемлив кандидат за премиер

Кой ще е министър на културата или на спорта?

На въпрос дали той няма да бъде кандидат на ГЕРБ-СДС за министър на културата или на спорта, Любен Дилов отговори, че "по-добър от Найден Тодоров не можем да намерим" и "какво му е на Евтим Милошев - прекрасен министър". 

Скамейката с кадри на ГЕРБ е доста дълга и няма да има големи изненади, подчерта Дилов и беше категоричен, че ще бъде предложено пълноценно правителство, което ще бъде внесено за гласуване в пленарната зала на парламента.  

"Би трябвало всички парламентарни групи да го подкрепят това правителство, а след това да мислят 3 месеца дали да го свалят, или да го свалят. Това би било едно отговорно поведение", смята той. 90% е вероятността след провален първи мандат да се отиде на нови избори, прогнозира Дилов.

Още: Борисов разбра, че когато останеш "само по Пеевски" не е много удобно: Анализ

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес