Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гуцанов: След Конституцията - нека да не подлагаме на риск и Изборния кодекс (ВИДЕО)

12 септември 2024, 10:29 часа • 447 прочитания

Нека да не подлагаме на риск и Изборния кодекс. Това каза председателят на групата на БСП в Народното събрание Борислав Гуцанов пред медиите в парламента във връзка с предложенията на Бойко Борисов за промяна на избирателната система в България. 

Той обърна внимание, че Венецианската комисия пределно ясно казва, че 6 месеца преди и след изборите не се препоръчват промени в Изборния кодекс. 

"Надявам се, че никой не е забравил, че с гласовете на ГЕРБ стана безумната промяна в Конституцията. Берем горчивите плодове на това, което се случи в 49-ото Народно събрание и една от причините за разпад на държавността са именно промените в Конституцията", каза Гуцанов. ОЩЕ: След местните избори: Конституционалисти настояха за промени в Изборния кодекс

Листите на лявото обединение

Той коментира и реденето на листи в "БСП - обединена левица". "Процесът върви нормално, уставно, както трябва да се случват нещата. Националният съвет е този, който решава кои да бъдат в листите, кои да са водачи на дадените райони", каза Гуцанов.

Гуцанов отговори на въпрос дали го притеснява евентуален нов ляв проект около Корнелия Нинова,  като каза, че нищо не го притеснява. "Не съм се притеснил през всичките години. Вървим си много ясно по дадената позиция. Това, което за нас е най-важно - отново избирателите на "БСП - обединена левица" да бъдат в мащаби над 1 млн., когато избирахме президента Радев", каза още той. ОЩЕ: Корнелия Нинова мина като Ел Ниньо през лявото политическо пространство и го остави като гола поляна

Законът за доброволчеството

БСП не са доволни, че Законът им за доброволчеството не е в пленарна зала и изразиха опасения, че има риск да не бъде приет, заради липсата на физическо време. "Видяхме какво стана с пожарите, какво стана с наводненията", посочи той.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес