Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ внесе законопроект, даващ на КАТ достъп до общинските камери

12 юли 2024, 12:59 часа • 678 прочитания

ГЕРБ внесе законопроект, който дава достъп на КАТ до общинските камери в цялата страна.

"Обещанията трябва да се спазват. Преди повече от година, когато с екипа ми изготвихме законопроекта за пътната безопасност, обещах, че работя за подобряването на контрола, за да пресичаме без страх и да сме спокойни на пътя. С колегите ми от ГЕРБ изпълняваме своите предизборни обещания, затова внесохме законопроекта, с който да се даде достъп на КАТ до хилядите общински камери в цялата страна, за да се налагат глоби за превишена скорост чрез тях", написа в профила си във Facebook депутатът Георги Георгиев.

ОЩЕ: Неприятни новини за шофьорите - повече камери ще ги дебнат в София

Той е категоричен, че институциите трябва да дадат категоричен отпор срещу всички, които си мислят, че няма държава и че правилата не важат за тях.

"България даде твърде много жертви на безконтролното шофиране в градовете, които вечер се превръщат в писти за „гонки“. Трябва да е ясно, че наказанието е неизбежно и няма да им се размине", заяви бившият общиснки стветник.

Георгиев смята, че едно от решенията, които ще имат безспорен дисциплиниращ ефект върху недобросъвестните шофьори, е да се даде възможност на МВР да глобява нарушителите през хилядите общински камери за контрол на трафика както е в цяла Европа.

ОЩЕ: Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова настоява за повече камери за скорост по пътищата

Предложението вече има подкрепата на Националното сдружение на общините.

„Когато позволим на КАТ да глобява през общинските камери, 70% от постъпленията от глобите ще се връщат в самите общини и те ще могат да ги инвестират само за пътна безопасност – за изграждане на инфраструктура, поставяне на защитни елементи, осветяване на пешеходни пътеки и други“, пише още в поста си той.

Георгиев допълва, че е изключително важно е да се създадат условия за налагане на незабавен и адекватен контрол на нарушителите, защото няма маркировка или инфраструктура, която да спре пиян или дрогиран шофьор. Това може да направи само ефективна система за контрол и наказание, каквито има във всички развити държави.

✅Обещанията трябва да се спазват. Преди повече от година, когато с екипа ми изготвихме законопроекта за пътната безопасност, обещах, че работя за подобряването на контрола, за да пресичаме без страх и да сме спокойни на пътя. С колегите ми от ГЕРБ изпълняваме своите предизборни обещания, затова внесохме законопроекта, с който да се даде достъп на КАТ до хилядите общински камери в цялата страна, за да се налагат глоби за превишена скорост чрез тях. ❗️ Институциите трябва да дадем категоричен отпор срещу всички тарикати, които си мислят, че няма държава и че правилата не важат за тях. България даде твърде много жертви на безконтролното шофиране в градовете, които вечер се превръщат в писти за "гонки". ‼️ Трябва да е ясно, че наказанието е неизбежно и няма да им се размине. Не може да продължават с чувство за безнаказаност да тормозят гражданите и да са потенциални убийци на пътя. Дължим го на родителите и близките на загиналите и ранените на пътя, дължим го на всички останали родители и техните деца, които трябва да живеят в безопасна среда. ☑️ Едно от решенията, които ще имат безспорен дисциплиниращ ефект върху недобросъвестните шофьори, е да се даде възможност на МВР да глобява нарушителите през хилядите общински камери за контрол на трафика както е в цяла Европа. От повече години неуморно настоявам и се боря това да се случи. Това е и една от основните причини да стана депутат. Предложението бе подкрепено от Националното сдружение на общините, когато бях член на управителния му съвет. 🗣️ Нужна е политическа воля и отговорно отношение от всички народни представители, за да бъде окончателно прието предложението ни от Народното събрание. Когато каузата е защита на живота и здравето на гражданите, политическите интереси на отделни партии трябва да останат на заден план и да сме единни в решенията. И да покажем ясна политическа воля за защита на живота и здравето на българските граждани. ✅ Когато позволим на КАТ да глобява през общинските камери, 70% от постъпленията от глобите ще се връщат в самите общини и те ще могат да ги инвестират само за пътна безопасност - за изграждане на инфраструктура, поставяне на защитни елементи, осветяване на пешеходни пътеки и други. ❗️Изключително важно е да се създадат условия за налагане на незабавен и адекватен контрол на нарушителите, защото няма маркировка или инфраструктура, която да спре пиян или дрогиран шофьор. Това може да направи само ефективна система за контрол и наказание, каквито има във всички развити държави.

Публикувахте от Георги Валентинов Георгиев в Петък, 12 юли 2024 г.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес