Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ: Няма ли диверсификация до 2024 г., няма да има гориво за 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"

03 ноември 2022, 16:44 часа • 3634 прочитания

До април 2024 г. трябва да сме готови с диверсификацията, защото 5-ти блок остава без гориво, коментира народният представител от ГЕРБ - СДС Теменужка Петкова по време на заседанието на Комисията по енергетика, на което се обсъждаше предложението на ГЕРБ за ускоряване на процеса по диверсификация на доставките на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". 

„Ние нямаме алтернатива. Трябва да направим всичко необходимо. Ако трябва ще се проведат разговори с контрагентите по договора с „Уестингхаус“, ще им се обясни, че този процес трябва да се ускори. Трябва да е ясно, че ако ние не се справим до април 2024 г., пак трябва да се зареди същото гориво, а то няма такова. Не можем да си позволим пети блок да не работи“, каза още Петкова.

Драгомир Стойнев от БСП обърна внимание, че Теменужка Петкова се изказва като министър. Според него на комисия се опитват да решат проблем на изпълнителната власт. „Има си Министерски съвет, има БЕХ, има независим орган, ние сега му казваме какво трябва да направим, защото 2024 г. трябва да има гориво. Това е тяхна работа. Това не е наша работа. Няма да подкрепя това предложение, било то редакционно, защото считам, че това е работа на компетентните органи“, каза още Стойнев.

„Ние като какви се явяваме тук?“, попита още той.

Според него, ако някой не си върши работата, трябва да бъде изгонен, порицан, наказан. Той подчерта, че всички искат ядрена сигурност от Лондон до Истанбул и до Фукушима.

Те дебатираха укоряването на процеса на диверсификация на доставките на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". В крайна сметка Комисията по енергетика се съобрази със становището на Агенцията за ядрено регулиране, която каза, че не е готова за диверсификация. Комисията промени първоначалното предложение и възложи на Министерски съвет да обезпечи дейността на Агенцията по лицензиране на алтернативно неруско ядрено гориво. Целта е разрешението за доставката и зареждането на пети блок да стане през 2024 г. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала

ОЩЕ: АЯР не е готова за диверсификация на ядрено гориво, Делян Добрев: Не приемаме бял флаг

ОЩЕ: Николов каза ще затворим ли вратата на руски контрагент по поддръжката на АЕЦ „Козлодуй“

Припомняме, че за 2022 година няма осигурени през държавния бюджет пари за проекта за диверсификация на доставките на ядрено гориво. На 2 февруари, 2022 година, по време на изслушване в парламентарната комисия по енергетика председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски коментира, че през 2022 г. няма да бъдат проведени процесите за диверсификацията на горивото в АЕЦ "Козлодуй". "Анализът, който направихме сега, готвейки проектобюджета, показа, че всъщност ние можем още да съкратим тези разходи, тъй като някои от дейностите, които се очертаваха за тази година, няма да бъдат изпълнени. Имам предвид например процеса по диверсификация на горивото на АЕЦ "Козлодуй". Не очакваме тази година да се появят анализите, които трябва да разглеждаме и за които трябва да дадем разрешение, така че това е един резерв. Тоест едно намаляване на разходите за текуща издръжка бих поискал, знам, че може би не е възможно, но бих поискал да не е 5%, а малко повече", е точният цитат от думите на Бачийски при обсъждането на бюджета на подопечната му агенция. Тоест, той самият счита, че парите за процеса по диверсификация на ядреното гориво са "резерв" т.е. може да се отреже.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес