Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ не изключва разговори за кабинет с ПП-ДБ в следващия парламент

17 юли 2024, 08:24 часа • 2258 прочитания

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС гледат на срещата с парламентарната група на ПП-ДБ като полагане на основи за разговор и действия за съставяне на правителство в следващ парламент. По всичко личи, че отиваме на нови предсрочни парламентарни избори. Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова пред БНТ. 

Още: ГЕРБ ще разговаря с ПП-ДБ, но няма да подкрепи тяхно правителство

Тя обясни, че в рамките на вчерашния ден ГЕРБ са получили писмо от ПП-ДБ за среща, на която да се обсъди декларацията за антикорупционното мнозинство. ГЕРБ ще уважат поканата на ПП-ДБ, защото са отговорни и уважават избирателите на формацията на бившите премиери акад. Николай Денков и Кирил Петков. От ГЕРБ ще присъстват Росен Желязков, Рая Назарян и Деница Сачева, а от ПП-ДБ Божидар Божанов, Людмила Илиева.

В подобен тон говори и депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков пред bTV - че трябвало да се възстанови политическия диалог, отдавна го казвал. Направи впечатление, че Биков подчерта как поканата сега е от Божидар Божанов т.е. представител на ДБ, но отрече ГЕРБ да се опитва да раздели коалицията ПП-ДБ.

ПП-ДБ са самозванци

"Подходът на колегите на ПП-ДБ е странен", изтъкна Теменужка Петкова и напомни, че приоритетите на ПП-ДБ всъщност са приоритети на ГЕРБ-СДС. Същото посочи и Биков с думите, че става въпрос за "част от приоритетите".

Петкова уточни, че ГЕРБ няма принципни различия с ПП-ДБ, но те имат един сериозен недостатък - самознанството. Не може да си такъв самозванец по темата за антикорупцията, посочи Петкова. 

Тя бе категорична, че ГЕРБ-СДС няма да подкрепят втория и трети мандат за съставяне на правителство. 

Теменужка Петкова подчерта, че ГЕРБ никога не са се опитвали да вбият клин в коалицията на ПП-ДБ. 

Тя отрече ГЕРБ да има някакви опоненти, при положение, че в 50 Народно събрание няма нито опозиция, нито управление. Теменужка Петкова очаква още ДПС сами да разрешата проблемите си, тъй като не е работа на ГЕРБ да се бърка в процесите в Движението. Тома Биков не пожела да коментира ДПС и не отговори изрично на въпрос ГЕРБ-СДС с кого ще са - с ДПС на Доган или с ДПС на Пеевски. Оценяваме на база изборни резултати, многозначителен беше Биков, който също изрази позиция, че в рамките на този парламент правителство няма да се получи, но поне да се извлекат поуки, да се направи анализ и след следващите избори да има правителство.

Още: Теменужка Петкова: Борбата на ПП-ДБ за власт и постове ни доведе дотук (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес