ГЕРБ издига Рая Назарян за председател на НС, от избора ѝ ще зависи бъдещ кабинет (ВИДЕО)

8222

"Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно. Утре ще предложим Рая (Назарян) за председател на парламента и най-спокойно ще чакаме гласуване. От гласуването ще стане ясно дали изобщо нататък ще продължим да преговаряме". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в партийната централа на 18 юни.

Така той обвърза избора на председател на Народното събрание от своята партия със съставянето на редовно правителство. "Утре се надявам всички да подкрепим Рая. Мине гласуването, след това ще продължим разговора. Не мине гласуването, дотам", постави условие бившият премиер.

Още: Иво Мирчев: Борисов прави правителство под натиска на Пеевски

Рая Назарян - наследник на Росен Желязков

Рая Назарян в момента е част от преговорния екип на ГЕРБ за съставяне на редовен кабинет заедно с Деница Сачева и Теменужка Петкова. Преди това от партията на Борисов не изключваха и бившият столичен кмет Йорданка Фандъкова да бъде номинацията им за председател на 50-ото Народно събрание. 

Постът беше заеман от Росен Желязков в предишния парламент. Припомняме, че на 25 април - в края на "живота" на 49-ото Народно събрание, Желязков беше свален с гласовете на ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ". На настоящите избори за Европейски парламент той спечели място в ЕП, но реши да се откаже от Страсбург и да остане в политиката у нас.

Утре, 19 юни, от 9 часа ще е първото заседание на новия парламент.

Още: Росен Желязков с повече подкрепа от Пеевски в Благоевград

Борисов: "Няма цялата отговорност да я поема ГЕРБ, а другите да се упражняват на гърба ни"

Бойко Борисов коментира и докъде са стигнали разговорите за съставяне на правителство. Вчера ГЕРБ проведе среща с ДПС, а днес - с ИТН. Останалите формации отказаха да се явят на среща с първата политическа сила.

"Не получаваме това, което ние наричаме споделена отговорност. Група партии, които се чудят как да си спасят затихващите функции, искат на гърба на държавата и на ГЕРБ да се упражняват. Изобщо не искат да разберат, че изборите показаха ясно какво искат българите. Българите искат една широка коалиционна формула, за да се успокои и стабилизира държавата. Най-стабилното, което би било и което ние наричаме евроатлантическо мнозинство, това е между първите три партии - така, както беше и досега сглобката", заяви лидерът на ГЕРБ, намеквайки за коалиция с ДПС и ПП-ДБ. От ПП-ДБ обявиха, че ще бъдат твърда опозиция.

Още: След срещата с ДПС: ГЕРБ заговори за 4-годишно управление и борба с корупцията

Снимка: БГНЕС

"Днес разбираме, че уплашени, отчаяни от резултатите си, много колеги искат да има управление и ГЕРБ да понесе цялата отговорност за тяхното бездействие и хаос в последните три години на редовни кабинети и служебни правителства. Ако държавата беше в добро състояние, щяха да се избият кой да управлява", твърди Борисов. "Дори колегите от ПП-ДБ не искат да ни се реваншират за това, че с един министър крепихме тази сглобка – именно в името на тази геостратегическа насоченост на страната", припомни той времената на правителството "Денков-Габриел" и неосъществената ротация.

"Няма по никакъв начин да ви доставим удоволствието и да ви дадем възможност да действате на наш гръб. Няма да ви забравя билбордовете, няма да ги накарам те да оживеят", заяви Борисов: "Война на билбордове": Съдът отказа да се занимава с предизборната драма на Денков, Борисов и Пеевски.

"Колегите от ДПС се държаха отговорно, но от първия ден сме казали, че само с ДПС и някакви подкрепи – това е нестабилно, това не е за дълъг период от време. Ще изкарат ваканцията лятото и после ще ни търсят кусур. Казах, че няма да съм премиер, защото истинският реванш на ГЕРБ ще е, когато аз стана премиер", повтори отново лидерът на ГЕРБ думите си отпреди няколко дни.

Още: Бойко Борисов: Управление на Борисов и Пеевски е "кауза пердута" (ВИДЕО)

Тогава той заяви, че иска кабинет с доминация на ГЕРБ, в който премиерът, външният министър и министърът на отбраната да са от партията му. Обяви, че настоява за експертно правителство: "Не е време за биене в гърдите": Борисов иска експертен кабинет с доминация на ГЕРБ (СНИМКИ и ВИДЕО).

Припомняме, че след срещата с ДПС вчера Сачева, Петкова и Назарян заговориха за 4-годишно управление и правителство на "споделената отговорност". Днес, след разговорите с "Има такъв народ", стана ясно, че все още няма категоричен отговор от партията на Слави Трифонов, нито от тази на Делян Пеевски, че те ще подкрепят редовно правителство на ГЕРБ - по думи на Деница Сачева.

Още: ГЕРБ: Нито ДПС, нито ИТН са изразили категорична подкрепа за кабинет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ДПС постепенно става само ДП? Чистката в партията продължава със секретарката на Доган

Йотова: Кабинет на малцинството не е добър терен за политически решения

Тошко Йорданов: Третият мандат е „преговаряне на неутрален терен“

Стоян Михалев: Пеевски ще приключи Борисов

Проф. Михаил Константинов призова ГЕРБ, ДПС и ИТН да направят коалиция

ДПС Пловдив сне доверието си от Рамадан Аталай, искат и оставката му от парламента

Шаламанов: С какво не е съгласен Радев, за да не иска да представи позицията ни за Украйна?

Кристиан Вигенин: Очевидно нещо липсва на БСП

Главчев пред Европейския съвет: Скопие да изпълнява поетите ангажименти

Министър към посланика на Киев: България пази украинските деца, обсъждаме да почиват по Черноморието

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика