Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ искат отлагане на новата методика за изчисляване на такса битови отпадъци

10 септември 2024, 11:14 часа • 641 прочитания

ГЕРБ искат отлагане на новата методика за изчисляване на такси битови отпадъци, обявиха депутатът Николай Нанков по време на брифинг пред медиите.

За целта от ГЕРБ са внесли промени в Закона за местни данъци и такси, инициирани от партията след искане на Националното сдружение на общините и поет ангажимент от Бойко Борисов. 

Какво предлагат?

"Промените касаят отлагане с една година на влизане в сила на новата методика за изчисляване на такси битови отпадъци. При сега действащите текстове означава, че от 1 януари 2025 г. такса битови отпадъци щеше да поскъпне между три и десет пъти във всяка българска община. Има нова методика на изчисляване, не на база данъчните оценки на имотите, а на база на обитаващите по постоянен и настоящ адрес жилищата", уточни Нанков. ОЩЕ: Нова методика и по-високи такси за смет: Какви са предизвикателствата пред общините? (ВИДЕО)

ГЕРБ искат справедлив начин на таксуване

Според него решението за отлагане на новата методика е справедливо. "Това решение ще даде възможност нормативната база по отношение на процедури, свързани с НАП, НОИ, колегите от ГРАО и ЕСГРАОН-ите към общините да бъдат синхронизирани заедно с местната власт, за да могат тези текстове да бъдат прецизирани, да бъдат извършени необходимите нормативнипромени, за да могат българските граждани да получат справедлив начин на таксуване", обясни Нанков.

Повече ресурс в общините

ГЕРБ внасят и промени по отношение на отчисленията, свързани със Закона за управление на отпадъците.

"Вие знаете, че тези средства към настоящия момент се събират от общините и съответно се превеждат в регионалните инспекции по опазване на околната среда и водите и целогодишно общините не могат да ползват тези средства и да оперират с тях. Това, което предлагаме, този ресурс да остава в общинските администрации", коментира  Теменужка Петкова. ОЩЕ: Парламентът ще актуализира бюджета заради проектите на общините

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес