Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фалстарт: Депутатите продължават с избора на председател на 50-ия парламент в четвъртък

19 юни 2024, 11:43 часа • 1220 прочитания
Реклама

Първото заседание на 50-ото Народно събрание ще продължи в четвъртък, 20 юни, от 10:00 часа.

Това обяви председателстващият заседанието и най-възрастен депутат Силви Кирилов. Решението дойде след 30-минутна почивка на народните представители, по време на която протекоха разговори за избор на председател на парламента.

Припомняме, че при първия опит кандидатурата на ГЕРБ-СДС в лицето на Рая Назарян за пръв сред равни не събра нужните 121 гласа подкрепа в пленарна зала. В кулоарите на парламента лидерът на първата политическа сила Бойко Борисов видимо изнервен обяви, че при тази ситуация "явно летим към нови избори".

Още: Пеевски призова за смирение (ВИДЕО)

Провалът с избор на председател на парламента не е прецедент - в 48-ото Народно събрание депутатите общо три дни заседаваха в първото заседание. Причината - не е възможно да стартира фактически работата на законодателния орган, без да има избран председател единствено и само в първото заседание. Тогава, след три дни на преговори, бе гласувана кандидатурата на Вежди Рашидов за председател.

Именно затова както тогава, така и днес заседанието само се прекъсва, а дали ситуацията в 50-ия парламент ще повтори тази от 48-ото Народно събрание, ще стане ясно точно 24 часа след първия звънец.

Още: Коя е Рая Назарян - предложението на Борисов за председател на парламента?

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес