Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европрокуратурата, МВР и НАП са се заели със случая „Илчовски"

08 септември 2021, 20:20 часа • 10539 прочитания

Комисията по ревизията в Народното събрание продължава изслушванията по сигнали за нарушения. Днес на заседанието бяха поканени 7 институции във връзка със свидетелствата на земеделския производител Светослав Илчовски. Те бяха представени в комисията в 45-ото Народно събрание, а институциите вече са предприели действия, стана ясно от заседанието.

В 45-ото Народно събрание Илчовски изнесе пред депутатите твърдения за корупционни практики, като намеси и името на бившия премиер Бойко Борисов.

Със случая са се заели Европейската прокуратура, МВР и НАП, стана ясно на заседанието на комисията на Мая Манолова днес. Българската прокуратура не е разпитвала Илчовски, стана ясно от думите на Манолова.

„Европейската прокуратура, МВР и НАП са предприели действия, от Министерството на финансите има писмен отговор в който казват, че случаят не е от компетентностите на министерството”, заяви Манолова.

 „В края на предишния парламент, предишната комисия изпрати сигнали с настояване за предприемане на действия от 10 институции. По информацията, с която разполагаме от тях, са се задействали 3, от една от тях имаме отговор. Може и да са предприети действия, за които не знаем”, посочи още Манолова.

От Министерството на вътрешните работи заявиха, че по казуса са в непрекъснат контакт с Европейската прокуратура, като проверките продължават и в момента.

"Опъва се чадър от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) над едрите фирми", каза Манолова на ръководителя на Инспектората към Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

"Информирани сте от парламентарна комисия. Изпратили сте едно писмо и с това се изчерпва работата ви по сигнала на Светослав Илчовски ли? Опъва се чадър от БАБХ над едрите фирми. Едни и същи придворни фирми се ползват от този чадър и за тях подходът е "не знам, не чух, не видях", каза още Манолова.

От Инспектората на Министерството на земеделието не намерили телефона на Илчовски и затова не са направили никакви проверки на думите му за картел при търговията с маслодаен слънчоглед.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес