Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Единодушно депутатите задължиха служебния кабинет да подпомогне пострадалите от пожарите

19 юли 2024, 09:59 часа • 1537 прочитания

Народното събрание единодушно прие решение, с което задължава Министерски съвет да подпомогне пострадалите от пожарите. Гласуването премина с 201 гласа "за", без "против" и "въздържал се".

Кабинетът се задължава и незабавно да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите лица. Още: Ситуацията остава тежка. Работим на три фронта: Калин Стоянов за борбата с огнената стихия

В решението, което обединява предложения на ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България", е заложено кабинетът ежеседмично да информира парламента за предприетите действия, да планира купуването на специализирана летателна техника за гасене на пожари и да изготви и внесе в Народното събрание доклад за отпуснатите през февруари 2024 г. средства по оперативна програма "Околна среда" в размер на 170 млн. лв.

Служебният финансов министър Людмила Петкова обясни, че вчера на заседанието на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание е обсъдена процедурата, по която ще бъдат предоставени средства на пострадалите от пожарите лица.

"Министерство на финансите в момента разработва проект на решение, към което ще има програма как ще бъдат предоставени средствата на пострадалите. Средствата, които се предоставят от междуведомствената комисия има много добра работеща процедура, позната и на общините", добави Петкова. Още: Продължава борбата с огнената стихия в страната

Подготвят се писма до кметовете на всички общини, като всяка седмица да се обобщават исканията на хората и Министерство на финансите да предостави необходимите средства.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес