Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Дърти дансаджии": Скандал за "вербовки" с Атанас Атанасов разтърси парламента

26 юни 2024, 17:01 часа
Реклама

Скандали с ръководителя на ДАНС Пламен Тончев и шефа на служба „Военно разузнаване“ (СВР) ген. Венелин Венев се разразиха в парламента днес, 26 юни. В крайна сметка оставките им бяха поискани от „Продължаваме промяната – Демократична България“: ПП-ДБ искат оставките на шефа на ДАНС и на "Военното разузнаване" (ВИДЕО).

Вербовка: Атанас Атанасов искал свои агенти?

Ген. Венев бе изслушан в Народното събрание благодарение на ГЕРБ и ДПС. Той обвини директно съпредседателя на ДБ ген. Атанас Атанасов, че се е опитал да установи контакт с агенти от СВР, като им предлагал израстване в кариерата в замяна на личната им лоялност. Това е нещо, което депутатът от ПП-ДБ отрече.

Ръководителят на военното разузнаване разказа, че през лятото на 2023 г. бивш началник на службата поискал от него да изпрати директори на дирекции на среща в Министерски съвет с Веселин Марков – съветник на тогавашния премиер акад. Николай Денков. Там Марков им обяснил, че говори от името на Атанасов, който желаел да си има човек в службата, твърдят офицерите.

"Имаме опит за вербовка, тя не е реализирана - служителите са дошли, докладвали са, ние сме проверили съответните мероприятия", заяви ген. Венев. Той допълни, че е образувана проверка в ДАНС.

Още: Изтриват с гумичката всички, които бяха назначени от Денков (ВИДЕО)

Снимка: ген. Венелин Венев, БГНЕС

Думите му дадоха платформа на депутата Маноил Манев от ГЕРБ да атакува пряко Атанас Атанасов. Той заяви от трибуната, че това било „криминално деяние“, и призова главния прокурор Борислав Сарафов да започне разследване и да иска депутатски имунитети. „Престъпление срещу републиката“ – така Манев окачестви случилото се.

Според Николай Денков обаче прокуратурата вече е отказала да образува производство, защото нямало престъпление.

Атанас Атанасов също се намеси, като сам изчете есемес, който бил изпратен до няколко души. В него се говори за опитите за реформа във военното разузнаване. Той гласи: "Моите офицери се подписаха под показанията си за опита на Веселин Марков и други двама негови авери, дърти дансаджии, близки до Атанасов, да им предложат постове в замяна на подпомагане, назначаване и развитие на наши кадри и изнасяне на информация и документи, преди да сте ги дали на другите. Моите офицери описват места, имена, време на срещи, телефони и всичко, включително как тези казват, че всичко е по поръчение на генералчето. Това си е шпионаж. Вчера се върнах от Аман, сега ще приготвя сигнал до прокурора, без да го пускам още. После ще запозная министъра си, както е редно, после има няколко опции – включително неформална среща с малкото полицайче Атанасов, и ако не спре да реформира, пускам всичко до всички медии".

Според съпредседателя на ДБ документите нарочно не били секретни, за да могат да се разпространят в публичното пространство.

Още: Лют отпор: Съветникът на президента брани председателя на ДАНС от оставка

Припомняме, че Атанасов, а и цялата коалиция ПП-ДБ, настояват от дълго време за реформа в службите. Тя бе заложена и като важна точка от програмата на кабинета „Денков-Габриел“, като от коалицията обвиняват ГЕРБ, че са провалили ротацията и са пратили страната на нови избори именно заради отказа си да се проведе такава реформа. Не стана ясно обаче какво точно съдържа планът за промени в службите.

Скандал с шефа на ДАНС заради разпити на активисти

Председателят на ДАНС Пламен Тончев пък оправда действията на службата си по казуса с жалбата на "Търговска лига" срещу лекари и активисти, които критикуваха решението за изграждане на частната болница "Мама и аз". Припомняме, че заради острата обществена реакция служебният премиер Димитър Главчев бързо разпореди решението за частна детска болница да бъде отменено.

Още: "Не сме им уронили престижа": Шефът на ДАНС обясни защо са разпитвали активисти за детската болница

Припомняме, че за казуса първи алармираха от проекта "Мама и аз" с твърдението, че върху Обществения съвет за Националната детска болница е оказван натиск и нерегламентирано са били привиквани на разпити в ДАНС, каза адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. Жалбата срещу тях е подадена от "Търговска лига" и е насочена срещу Фондация "Даная" и по-конкретно - срещу майката на починалото момиче Ани Стоянова и председателката на фондацията Кремена Кунева.

Снимка: Пламен Тончев, БГНЕС

Тончев беше повикан за изслушване от ПП-ДБ, за да обясни защо ДАНС е разпитвала общественици по казуса. Той не придаде голяма важност на случая - според него призовките за разпит към членове на Обществения съвет на Националната детска болница били само телефонни обаждания.

По думите му - въпросите до тях са били "елементарни" и ДАНС "не е уронила престижа и авторитета" на разпитваните. Разпитваните обаче приемат проверката на ДАНС като опит за сплашване и заглушаване.

"ДАНС не защитава частен интерес. Работи по прокурорска проверка, ДАНС е длъжна да изпълни тази проверка", каза още Тончев. Аргументира се с думите, че оказването на медицинска и болнична помощ се води стратегическа дейност за националната сигурност и така попада в обхвата на дейност на контраразузнаването.

Има и друг притеснителен акцент - Тончев не коментира защо на разпитваните им е било отказано да се запознаят в конкретика със сигнала срещу тях, подаден от "Търговска лига". Вместо това прочете от трибуната, че компанията била недоволна от това, че активистите "са въздействали незаконосъобразно чрез призиви и нагнетяване на негативизъм" срещу проекта "Мама и аз".

Още: Адвокат алармира: ДАНС вика на разпит всички от Обществения съвет за Националната детска болница

Искане за оставки

ПП-ДБ поискаха оставките на Тончев и Венев след изслушванията.

"Тези двамата трябваше много отдавна да си отидат и да не заемат тези позиции", заяви Атанас Атанасов по адрес на двамата шефове на служби.

Още: Денков: Главчев се скри от изслушване за службите (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес