Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

25 април 2024, 16:54 часа • 1533 прочитания

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата.Това стана ясно на последното заседание на комисията. "За" доклада гласуваха 8 депутати, 1 "против" и 1 "въздържал се", като двама от гласувалите са с особено мнение. 

Припомняме, че временната комисия бе създадена в началото на април по предложение на ИТН. Комисията трябваше да разследва корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в тях.

В рамките на заседанията бяха изслушвани министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, бившият вътрешен министър Бойко Рашков, шефът на ДАНС Пламен Тончев, служебният министър на финансите Людмила Петкова, бившият финансов министър Асен Василев, новият шеф на  Агенция "Митници" и служители на агенцията.

Там бе разисквано дали обвинените в контрабанда Марин и Стефан Димитрови са посещавали МВР, Агенция "Митници" и Министерство на финансите, като от трите институции това беше потвърдено. Спорно остана дали баща и син Димитрови са били във финансовото министерство, тъй като Асен Василев каза, че това не се е случвало и отрече инофрамцията на един от охранителите на ведомството. ОЩЕ: Асен Василев нарочно бавил МВР: Вътрешният министър се оплака пред депутатите

Дебатът по доклада

От ПП-ДБ изразиха недоволство, че докладът им е разпратен в последния момент. Те обявиха, че няма да го подкрепят и подпишат. БСП обявиха, че ще подпишат доклада с особено мнение. 

В подкрепа на доклада се изказаха ГЕРБ, ДПС и ИТН. Този доклад заслужава да бъде подписан, според ДПС. Те са на мнение, че комисията си е свършила работата. ГЕРБ смятат, че докладът обективно отразява всички заседания на комисията и включва всички предоставени на комисията документи. 

ИТН коментираха, че тази временна комисия е една от малкото, които наистина са си свършили работата и обещаха, че докладът ще отиде в прокуратурата. "Много често се казва, че депутатите симулират работа, в този случай не беше така", каза председателят на комисията Тошко Йорданов. ОЩЕ: Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес