Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Докажете, че изборите ще са честни: 13 важни въпроса към всички партии

03 юни 2024, 09:23 часа • 3803 прочитания

От Обединението за честни избори (ОЧИ) зададоха редица въпроси на всички партии и коалиции, участващи в предсрочните парламентарни избори и евроизборите на 9 юни. Организацията търси отговори от политиците как те са гарантирали честността и прозрачността на вота.

Недоверието в изборния процес

Обединението, чиито членове са редица неправителствени организации, активисти, журналисти и изследователи, инициира отворено запитване към всички партии точно една седмица преди вота. "Смятаме, че обществото търси от партиите гаранция и доверие в изборния процес. Ето защо предоставяме нашата трибуна на всички участници в изборите да споделят своето виждане във връзка с мерките, които възнамеряват да вземат или биха предложили на институциите за превенция на изборни нарушения и невалиден вот", пишат от ОЧИ.

Още: Борисов: Нищо няма да стане след 9 юни, ако лидерите не проявим зрялост (ВИДЕО)

Отбелязват и неустойчивата политическа обстановка в годините след 2020 г., която значително повиши в дневния ред на обществото значението и тежестта на изборните нарушения, контролирания и невалидния вот. "Честите изменения на Изборния кодекс, както и скандалите, свързани с машинния вот на изборите през октомври 2023 г., създадоха масово и устойчиво недоверие в изборния процес – феномен, който доказано подкопава демократичните основи на всяко общество (...) След бламирането на машинния вот на последните местни избори процентът невалидни бюлетини отново нарасна и дори задмина предните нива с 15,46% средно за страната и 17% извън София", пишат от ОЧИ. И отчитат грешките при пренасянето на резултатите в изборните протоколи.

"Ето защо, призоваваме всички политически партии, чрез действията си по време на кампанията и изборите на 9 юни, да дадат гаранции, че са взели мерки, за да минимизират изборните нарушения и съмненията във валидността на вота на българските граждани", добавят от обединението. В процеса на кампанията такива нарушения са свързани преди всичко с контролиран вот (купен, организиран и вот под принуда), докато в деня на изборите и по време на броенето съмненията са преди всичко в дейността, независимостта и компетенциите на секционните избирателни комисии и качеството на отчитане на резултатите.

Още: Матева каза кога членовете на СИК ще получат допълнително пари

Въпросите към партиите

Подготовка и подбор на избирателните комисии

Как осигурявате в рамките на настоящата кампания обучението на Вашите партийни застъпници и представители в СИК?

Ако провеждате собствени обучения, как оценявате информационните материали, предоставени от Централната избирателна комисия и достатъчни ли са те?

Имате ли методика, критерии и механизъм да определите нивото на компетентност на Вашите представители в избирателните комисии?

Каква комуникация при изборни проблеми поддържате с Ваши представители, застъпници и наблюдатели?

Още: "Война на билбордове": Съдът отказа да се занимава с предизборната драма на Денков, Борисов и Пеевски

Снимка: Actualno.com

Как взаимодействате с представителите на българските общности в чужбина, които от години организират вота зад граница, и какви мерки взимате, за да избегнете ситуации, в които се подменят в последния момент като членове на комисии представители на доброволчески организации с непознати за местните общностите лица, без възможности за реакция? Отчитате ли натрупаното недоверие на тези общности към партиите и Вашата - в частност - като проблем?

Считате ли, че наблюдатели и застъпници трябва да бъдат заплатени от партиите, от държавата, или не трябва да получават възнаграждение?

Изборни нарушения и невалиден вот

Какви мерки предлагате, за да се минимизира изборния туризъм във всичките му форми и проявления (като например извозване на избиратели с автобуси, организирана пререгистрация на големи групи граждани в малки общини, особено преди местни избори)?

Още: Politicо: Мафията тласка българската демокрация в пропастта

Как предлагате да се осигури достатъчно плуралистичен състав на СИК в малките населени места, където рядко има желаещи? Какви мерки взимате или предлагате, за да осигурите достоверно преброяване на бюлетините в СИК, където нямате свой представител, застъпник или наблюдател, включително във връзка с човешки грешки при попълване на протоколи?

Провеждате и/или предвиждате ли информационна кампания, насочена към вашите избиратели за работа с машините, хартиените бюлетини, използването на преференция и като цяло насочена към практическата част на технологията за гласуване в изборния ден?

Още: След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Какво е Вашето решение за минимизиране на невалидните бюлетини при хартиен вот, независимо дали автентични или оставящи съмнение за манипулация (задраскване, интерпретация на невалидност, отпечатъци от химикал, и др.)?

Какви мерки предлагате, за да се повиши качеството на изборните протколи от СИК и да се минимизират грешките при попълването им? Какви мерки предлагате, за да се повиши доверието в достоверността на консолидираните изборни резултати?

Още: Билбордове, карикатури, мемета - какво се опитват да ни кажат партиите? Анализ на Даниел Киряков (ВИДЕО)

Анализ на резултати и подобрения на процеса

Ще подкрепите ли създаването на независима работна група от изборни експерти и представители на неправителствени организации и журналисти с цел оценка на въздействието на промените в Изборния кодекс?

Ще подкрепите ли отворен призив към Централната избирателна комисия да позволи подробен, независим, експертен анализ на изборни нарушения, грешки при броенето, невалиден вот посредством повторно броене на бюлетини в представителна извадка на секции?

Още: След "На тебе една, на мене една": Повторно броят бюлетините в Габровница

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес