Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доган в битка срещу кмета на Кърджали на изборите, призна вина за "явлението" Пеевски (ВИДЕО)

24 септември 2024, 12:49 часа • 2114 прочитания

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган се завръща в активната политика. Той ще води листата на „Алианс за права и свободи“ в Кърджали на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври.

Доган влиза в директна битка с водача на листата на „ДПС-Ново начало“ (ДПС-Пеевски) – настоящия кмет на града Ерол Мюмюн: Вижте листата на ДПС - Пеевски за парламентарните избори на 27 октомври в 9 МИР - Кърджали.

ДПС-Доган се регистрира за изборите в Кърджали във вторник сутринта, 24 септември.

Дотук се стигна, след като Върховният административен съд отсъди в полза на Делян Пеевски за „марката“ ДПС и партията е част от коалиция „Ново начало“ за вота след месец. Крилото около Ахмед Доган отвърна със създаване на „Алианса за права и свободи“ – сега голямата битка е кого ще припознае електоратът на ДПС: "Санитарен кордон около Пеевски": Светлин Тачев за битката, която ще реши войната в ДПС (ВИДЕО).

Кой още е в листата на ДПС-Доган в Кърджали?

Втори в листата в бастиона на ДПС – град Кърджали – ще е депутатът от Великото Народно събрание Ресми Осман. Трети ще е досегашният народен представител Павлин Кръстев.

„Това, че д-р Ахмед Доган води листата в Кърджали, означава много. Сигурен съм, че нашите избиратели ще разчетат този знак и ще ни подкрепят“, заяви Ресми Мурад, който е областният лидер на ДПС.

Снимка: ДПС

Припомняме, че Доган влезе в централата на ДПС през миналата седмица, а тази седмица фракцията около него потвърди участие на изборите като АПС. В състава на новата формация влизат още "Земеделски народен съюз" с лидер Румен Йончев и партия СБОР с лидер Димитър Илиев. а проведеното в понеделник разширено заседание на Централния съвет на ДПС е било потвърдено участието на хората на почетния лидер в състава на АПС: "Демокрацията е под сериозна заплаха": ДПС-Доган с решение за участие на изборите в коалиция АПС.

Доган за Пеевски: „И аз съм виновен“

"Всички сме виновни за това явление, което стана. Всички, включително и аз" - това заяви Доган по адрес на Пеевски по време на заседанието в понеделник, както се вижда от видео на пресцентъра на ДПС.

"Трябва да намерим воля и сили да се извиним на цялото общество. На първо място на нашите хора, на нашите избиратели, нашите последователи. Грешката е направена и тя е от години. Трябва да се извиним, защото допуснахме подобни явления, което вече стана национален въпрос. Това момче вече застрашава и демокрацията в страната, и държавността. Ние, ако не го спрем, няма кой да го спре", заяви почетният председател, без да споменава името на санкционирания за корупция по глобалния закон "Магнитски".

През годините Пеевски е извоювал лични позиции в съдебната система, по думите на Доган. Това станало "без съдействието на ДПС, но от името на ДПС". "И ние имаме вина за това нещо – че малко или много се правехме, че не го забелязваме това нещо", добави той. През последните седмици много близки до Доган членове на партията споменаваха същото: Илхан Кючюк: Не разбирахме страха на външния свят и се превърнахме в щит на Пеевски.

"Последните години защитната система на ДПС е почти към нула, последните 7-8 години. Колективните решения са на същото ниво. По някакъв начин ние, съзнателно или несъзнателно, стимулираме едноличните решения, което ни доведе дотук. Много е важен този въпрос - от гледна точка на защитната система на ДПС, защото самата демокрация има криза в своята защитна система. Много пъти съм подчертавал в последните години, че демокрацията няма защитна система както в европейски мащаб, така и в национален", каза още Доган.

"Срам ме е от действията на това момче. Голямата им цел е да направят всичко възможно да елиминират ДПС от политическата сцена. Защо? Защото ДПС е гарант на защитната система на нашата общност", твърди той.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес