Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доган с по-голяма подкрепа от Пеевски: Проучване

26 септември 2024, 10:24 часа • 4291 прочитания

За движението около Ахмед Доган, което ще се яви на поредните избори на 27 октомври като коалиция "Алианс за прави и свободи", биха гласували 7.9%. Делян Пеевски с ДПС – Ново начало получава подкрепата на 6.1%.

Това показва най-новото проучване на „Алфа Рисъря“. То е направено в периода 18 – 24 септември 2024 г. и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

За процесите в ДПС

53% от анкетираните смятат, че по-големи основания да запази името ДПС има крилото около Доган, а 14.9% - това около Пеевски. Сред българските мюсюлмани това съотношение е 43% към 27% в полза на фракцията на Доган.

51.8% смятат, че нито едно от двете крила не трябва да участва в бъдещо управление. 16.2% отдават това право на фракцията „Доган“, 10.6% - на фракцията „Пеевски“. Едва 9% са склонни да допуснат мирно съжителство между двете крила в едно бъдещо управление.

Електорална подкрепа

На старта на кампанията ГЕРБ отново се позиционира като първа политическа сила с 23.9% подкрепа.

В битката за второто място влизат ПП-ДБ с 14.4% подкрепа и „Възраждане“ - с 14.2%.

Широкото ляво обединение около БСП не успява да постигне мобилизация и да противодейства на негативния тренд в левицата. С резултат от 6.3% БСП бележи едни от най-ниските си стартови стойности.

Близък е резултатът и за ИТН - 5.4%, но към момента може да се очаква, че и двете формации ще прескочат изборната бариера.

Политическата ситуация и мотивацията за гласуване

61.6% от анкетираните определят настоящата ситуация като „изключително тревожна, с дестабилизация и неработещи институции“. Това мнение доминира във всички социални и електорални групи, като малко по-слабо критични са единствено част от жителите на големите градове и симпатизантите на ГЕРБ.

На този фон 53.8% от българите вече не очакват да се състави правителство и след изборите на 27 октомври. При предишните два избора мнозинството от хората все пак са очаквали излъчването на редовен кабинет.

30-31% от имащите право на глас пълнолетни българи заявяват готовност да участват в предсрочните избори през октомври, което е спад с около 3 процентни пункта спрямо юнските избори – логична тенденция предвид все по-голямото разочарование от партиите и все по-силните съмнения, че ще бъде съставено правителство.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес