Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доган подлъга Пеевски: Шах с пешката с изключването от ДПС

27 август 2024, 20:28 часа • 9948 прочитания

Новината на вечерта на 27 август - Делян Пеевски, заедно с подкрепящите го, е изключен от ДПС. Сред изключените са знакови имена като Йордан Цонев, Хамид Хамид, Халил Летифов, Станислав Анастасов и Искра Михайлова.

Още: ДПС освободи Делян Пеевски като председател и го изключи от партията

Гамбитът на Сокола

СНИМКА: БГНЕС

Въпросът е какво ще се случи оттук-нататък: "Няма време": Димитър Ганев описа механизма, по който лагерите на Пеевски и Доган ще се явят на избори (ВИДЕО)

Припомняме, че Делян Пеевски вече се закани, че всяко партийно решение, което е в негов ущърб, ще стигне до съд.

Сайтът "24rodopi" (на Илхан Андай) твърди, че на събранието на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС не е имало кворум - присъствали били 11 души, а е трябвало да са 16. Агенция ПИК съобщава същото, но казва, че имало 14 души на събранието (личало си по снимка) - по неофициални данни от 24-те в ЦОБ 14 подкрепят Доган.

Липсата на кворум е основание решението да бъде обжалвано. Въпросът обаче е каква точно е процедурата - дали първо това трябва да се направи пред контролната комисия на партията и чак тогава да се стига до съд. Ако е така, следва нов въпрос - кой има мнозинство в контролната комисия и може ли тя да бъде надлежно свикана, ако човекът с мнозинство в нея накара подкрепящите го членове да не се явят? Ако това е Ахмед Доган, той има всички основания да го направи - вероятно няма как да е "за вечни времена", но такъв процес би могъл да има влияние за предстоящите на 27 октомври предсрочни парламентарни избори.

Според чл. 25 от устава на ДПС:

Централната контролна комисия на Движението е контролен орган, избран на Национална конференция. Заседава при кворум 2/3 от списъчния си състав и взема решения с обикновено мнозинство от присъстващите членове. Комисията следи за спазването на устава, програмните документи и изпълнението на решенията на Националната конференция и Централния съвет.

Още: Разломът в ДПС - двата лагера и ролята на Анкара: Говори журналистът Мехмед Юмер (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес