Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До 2 април е срокът за кандидати за нов главен съдебен инспектор

27 февруари 2014, 09:33 часа • 14610 прочитания
Реклама

Както поиска ГЕРБ, Народното събрание прие правила за избор на главен съдебен инспектор към Висшия съдебен съвет (ВСС). Това се наложи след издигането на съдия Веселина Тенева за кандидат, което в крайна сметка не мина.

Всъщност приетото днес решение е за процедурни правила по издигане на кандидатури, както и представяне и публично оповестяване на документи и изслушване на кандидати за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет плюс проект за решение за приемане на процедурни правила за избор на главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет, предаде Агенция "Фокус".

Предложенията на кандидатите се правят до Комисията по правни въпроси в писмена форма от народни представители в срок до 2 април 2014 г. включително. Предложенията се придружават с писмени мотиви и към тях се прилагат следните документи: писмено съгласие на кандидата по образец, приложение № 1 към Решението; подробна автобиография; ксерокопие от диплома за завършено висше юридическо образование; декларация по образец, приложение № 2 към Решението, че не е налице обстоятелството по чл. 18, ал. 1, т. 10 от Закона за съдебната власт; документи, удостоверяващи, че кандидатът отговаря на изискванията за стаж; свидетелство за съдимост; удостоверение от Национална следствена служба. Всеки кандидат представя на Комисията по правни въпроси: концепция за работата си като главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет на хартиен и електронен носител; декларация за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиването на имуществото си по образец, утвърден от министъра на правосъдието.

Комисията по правни въпроси на отделно заседание, предхождащо изслушването, проверява дали предложените кандидати отговарят на изискванията за заемане на длъжността главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет и представените от тях документи. В случай, че Комисията по правни въпроси установи, че кандидат не е представил всички необходими документи, тя го уведомява, че може да ги представи в срок от 5 дни от уведомлението.

Комисията по правни въпроси изслушва само допуснатите кандидати, по поредността им в списъка. Вносителят на предложението представя кандидата в изложение до 2 мин. На кандидата се дава възможност да допълни данни от професионалната си биография и да представи концепция си за работа като главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет в изложение до 15 мин. за всеки кандидат.

Народните представители могат да задават въпроси към кандидата, включително и такива от становищата, постъпили от юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност, висши училища и научни организации. Времето за изложение на въпросите е до 3 мин. На всеки кандидат се предоставя право на отговор след задаването на всички въпроси към него. Времето за отговор на всеки въпрос е до 3 мин.

По-рано при обсъжданията депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков заяви: „Изключително важно е, спазвайки тази формална процедура, да бъдат проведени изключително съдържателни срещи с представители на неправителствения сектор до 2 април – задължително със Съюза на съдиите, представители на Асоциация на прокурорите. Тогава ще можем да опровергаем съществуващото мнение, че предварително се взима някакво задкулисно решение”.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес