Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До 15 март приключват преговорите с ЕК по Плана за възстановяване

10 март 2022, 16:05 часа • 2576 прочитания

До 15 март се очаква приключване на техническите преговори на България с Европейската комисия по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това каза министърът на финансите Асен Василев на заседание на Комисия по въпросите на Европейския съюз в парламента.

"Може да започнем работа по плана, в момента в който има техническо одобрение по него, дори преди официалното подписване", допълни той.

"Най-голямата промяна в плана е отпадането на инвестицията в парогазова централа и замяната й с инфраструктура за съхранение на енергия от 6000 мегаватчаса и на добив на геотермална енергия", каза Василев.

В сектора здравеопазване на НПВУ е включено промяна на системата "112", за да се улесни работата ѝ.

"В момента се водят последните преговори за допълнителен анализ за сигурност на доставките на централите в Маришкия басейн. Трите големи централи в Маришкия басейн няма да бъдат закривани. Ще се закриват само централи, които не отговарят на екологичните стандарти, каквито са "Брикел" и "Бобов дол", посочи вицепремиерът. 

Отпадането на строеж на парогазови централи и газопроводи и замяната им с проекта за системата за батерии и тяхното разполагане ще струват около 1,5 млрд. лева. Търсенето и добивът на геотермална енергия ще струват около 200 милиона лева. 

"Ситуацията в Украйна не оказва директно влияние върху плана. Ако бяхме приели в него да добавим парогазова централа и да се съгласим със затваряне на мощности, сега щяхме да сме в неизгодна позиция. Забавянето му ни помогна да прокараме решения в полза на България", категоричен беше Василев.

Батерии за ток

Проектът за закупуване на батерии, които да балансират енергийната система и да позволяват съхранение на енергия при излишъци и покриване на пикове за 1,5 млрд. лв., включен в Националния план за възстановяване и устойчивост, се рекламира като гарант за националната сигурност. Причината - батериите, които ще се закупят, се произвеждат в България и така няма да се разчита на чужди енергийни ресурси. В същото време обаче страната ни рискува санкции от ЕС при залагане на дискриминационни условия, които да доведат до избор на български производител.

"Как ще гарантирате закупуване на батерии от български производител, като това е дискриминационно условие и на подобна обществена поръчка ще бъде наложена финансова корекция от 25%", попита депутатът от ГЕРБ и бивш вицепремиер Томислав Дончев. 

"Ако цената на националната сигурност е 25% финансова корекция, аз бих я платил. Това да се произвеждат батериите в България със сигурност струва повече от 250 млн. лв.", отговори Василев.

При проект на стойност от 1,5 млрд. лв. финансова корекция от 25% би възлязла на 375 млн. лв. Василев обаче добави, че условията на обществената поръчка щели да се пишат съвместно с Европейската инвестиционна банка и нямало да се допуснат дискриминационни условия.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес