Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите се разбраха какво да правят, ако техен закон бъде обявен за противоконституционен

10 юли 2024, 12:39 часа • 2717 прочитания

Депутатите от Временната комисия за правилника се разбраха какво да правят в случай, че техен закон бъде обявен за противоконституционен. Окончателните текстове трябва да бъдат приети от пленанрна зала. 

В сега действащия правилник в случай, че Конституционният съд със свое решение обяви отделен закон или друг акт или част от него за противоконституционен, Народното събрание трябваше да уреди  възникналите правни последици в срок до два месеца от влизането в сила на решението.

По предложение на ГЕРБ депутатите разшириха тази разпоредба, като уточниха какви точно трябва да бъдат дейстията. ОЩЕ: "Величие" вече не са членове на комисията по правилника

Ето какво ще правят

При постъпване на подобно решение на Конституционния съд  председателят на Народното събрание е длъжен да го съобщи на първото заседание след постъпването му и да го разпредели в тридневен срок между комисиите и да определя водещата такава.

Комисиите разглеждат и обсъждат решението, представят предложение по него, а водещата комисия предлага и проект на решение на Народното събрание относно уреждане на правните последици от прилагането на обявения за противоконституционен акт не по-късно от два месеца от влизането му в сила.

Проектът на решение на Народното събрание по се разглежда, след като парламентът изслуша становищата на комисиите, на които е разпределено решението на Конституционния съд. По време на разглеждането народните представители могат да правят предложения за изменения и допълнения на проекта за решение, предложен от водещата комисия. ОЩЕ: Не 9, а 7 години: Конституционният съд реши за мандата на Белазелков и Атанасова

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес