Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Денят на Съединението: Какви бяха посланията на политиците?

06 септември 2024, 18:02 часа • 1769 прочитания

България отбелязва 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. По традиция кулминация на честванията са в Пловдив. Те започнаха с тържествен молебен в катедралния храм “Успение на Света Богородица” и ще завършат на площад "Съединение“ с тържествена проверка (заря).

Какво ни казаха политиците на днешния празник и успяха ли да дадат пример за единство? Actualno.com събра честитките на лидерите на парламентарно представените партии и на важните хора в държавата. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов публикува история във "Фейсбук", с която изтъква надписа на старата сграда на парламента, че "Съединението прави силата". 

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков изтъкна, че съдбата на България зависи от нас. "Нашата обща отговорност е да градим бъдещето ѝ и всеки българин има задължението и привилегията да бъде част от тази обща задача. Честит празник, свободни българи!", написа той във "Фейсбук". ОЩЕ: Кирил Петков: Обща задача е да градим бъдещето на България

Временно изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров посочи, че Денят на Съединението е светлата дата, която доказва величието на националния идеал. "Обединени, заедно ще следваме верния път, по който Родината ни ще тръгне напред", добави той.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов написа в социалната мрежа, че голяма част от сегашната политическа класа, лицемерно поздравяват за празника, но всъщност, въобще не осъзнават това, което пише на българския парламент, а именно “Съединението прави силата”.

"Нито осъзнават това, нито са способни да го направят. Но, пък, може и да греша. Всъщност, дано да греша.Честит празник на всички българи пожелавам искрено от цялото си сърце!", пише Трифонов. ОЩЕ: Знамето, което пази клетвите на Съединението: Къде можем да видим българската реликва? (ВИДЕО)

Двете ДПС-та напомниха, че "Съединението прави силата"

Прави впечатление, че двамата председатели на ДПС и представители на двете фракции в движението, напомниха, че "Съединението прави силата". 

Сутринта Делян Пеевски призова заедно, като български граждани да съхраним завещаното ни и да отстояваме националната идентичност и европейските ценности. "Да намираме каузите, които ни обединяват, в името на добруването на хората и новото начало за нашата Родина. Само единни и обединени можем да продължим по евроатлантическия път на България и да се противопоставим на прокарването на чужди интереси", посочва Пеевски. ОЩЕ: Делян Пеевски: Съединението прави силата

От своя страна доц. д-р Джевдет Чакъров отбеляза, че днес повече от всякога българският народ се нуждае от единство, заедност и сплотеност - ценности, които времето изисква от нас да съхраним, за да живеем в съвременна и европейска България.

В днешно време човешки действия и лоши управленски решения ни поставят пред тежки изпитания и създават разделение и противопоставяне", отбелязва Чакъров. ОЩЕ: Джевдет Чакъров: Днес повече от всякога българският народ се нуждае от единство

Главчев заговори за Шенген

"На 6 септември 1885 г. България показа, че между българите не може да има изкуствено определена граница. Днес се стремим към премахването на последната граница, изкуствено отделяща ни от Европейския съюз. Обединени ще успеем! Това написа във "Фейсбук" служебният премиер Димитър Главчев по повод 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. ОЩЕ: Главчев в Деня на Съединението: Обединени ще успеем за Шенген

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес