Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Демерджиев: Президентът наложи своеобразно вето на Калин Стоянов

20 август 2024, 08:59 часа • 2151 прочитания

Президентът наложи своеобразно вето. Това каза бившият министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в сутрешния блок на бТВ след като отказа да подпише указа за назначаване на служебния кабинет заради участието на вътрешния министър Калин Стоянов в него. 

Действията на президента

Бившият вътрешен министър откри последователност в действията на Румен Радев. "Конституционният механизъм е разписан ясно - министър-председателят предлага министрите си, той е отговорен за тези хора. Президентът има подобна санкция като тази при назначаването на главен покурор", уточни той. Според с отказа да подпише указа си, държавният глава е наложил своеобразно вето. ОЩЕ: Кабинетът "Грънчарова" се провали заради Калин Стоянов, скандал с президента Радев (СНИМКИ и ВИДЕО)

"Ролята на един служебен кабинет е да потуши общественото напрежение преди избори, да създаде нормални условия. Това обществено напрежение, което се поражда, не може да позволи нормално да протече един иборен процес", смята Демерджиев. 

Той обаче не може да приеме, че това е единственият потеницален вътрешен министър в България. ОЩЕ: Бъчварова: Пеевски държи Калин Стоянов да остане, за да го използва в битката за ДПС

Протестът на полицаите

Демерджиев коментира и вчерашния протест на полицаите пред президентството, които защитиха Калин Стоянов. 

"Това, което направи Калин Стоянов е абсолютно недостойно. Служителите на МВР не могат да бъдат впрягани в такива протести. Не може да бъдат призовавани там със смс-и и списъци", коментира още бившият вътрешен министър. 

Той обърна внимание, че с излизането на Кожарева от президенството, много бързо са се намерили с Калин Стоянов.

"В този момент се организира и този спонтанен протест, голяма част от които са лично назначени от Калин Стоянов. Такива са и хората, с които г-жа Кожарева разговаря, незнайно в какво качество", посочи още Демерджиев. 

Според него има нарушение на закона, тъй като има забрана на полицаи да участват в политически митинги. По думите му на този протест са се осветили и хора от ГДБОП. ОЩЕ: Калин Стоянов за служебен премиер - или да бъде вписан в Конституцията, или да бъде избран за омбудсман

Политическият натиск

Демерджиев коментира и твърденията на кандидат-премиера Горица Грънчарова - Кожарева за политически натиск срещу Калин Стоянов и подаде сигнал срещу Борислав Сарафов. 

"Оказа се всъщност, че това, което предрече г-н Пеевски, се случи. Ако има влияние, аз го виждам в тази посока. Логично е да подаде сигнал, ако някой е оказвал въздействие", смята Демерджиев. ОЩЕ: Грънчарова призна за политически натиск, подава сигнал до Сарафов (СНИМКИ)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес