Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дежа вю: Парламентът остана без председател след първия опит, нов избор - в четвъртък (СНИМКИ)

19 юни 2024, 10:35 часа
Реклама

50-ото Народно събрание остана без председател от първия опит, след като предложената от ГЕРБ-СДС Рая Назарян не успя да събере нужната подкрепа да оглави парламента.

В проведените два тура на гласуване и след няколко прегласувания тя не събра подкрепа от 121 депутати за пръв сред равни. Припомняме, че именно кандидатурата на Назарян бе поставена като условие от ГЕРБ за бъдещите преговори за ново правителство. Това предизвика острата реакция на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който постави нови ултиматуми - четете още ТУК. Минути по-късно стана ясно, че парламентът ще продължи работата си в четвъртък.

При първия тур и първото гласуване кандидатурата на депутата от ГЕРБ-СДС срещна подкрепата на 67-е народни представители на партията на Борисов и 47-е на ДПС, което е общо 114 гласа. От своя страна общо 55 депутати се въздържаха, а 69 гласа бяха против. При второто гласуване изненадващо един глас от БСП дойде в подкрепа на Назарян, но решението отново не мина, преповтаряйки резултата от първото гласуване.

По време на втория тур резултатите за Петров и за Назарян се повториха, след което председателстващият парламента Силви Кирилов обяви 30 минути почивка.

Още: Коя е Рая Назарян - предложението на Борисов за председател на парламента?

Очаквано от проруската партия "Възраждане" отново предложиха своя кандидатура за пръв сред равни - депутатът и юрист Петър Петров. Той бе кандидат за този пост и в предходни парламенти. Неговата кандидатура обаче събра подкрепата само на 38-е депутати от "Възраждане".

Изненадващо от ИТН предложиха за председател на парламента най-възрастният депутат и самият откриващ тържествената сесия на 50-ия парламент д-р Силви Кирилов. Той събра гласовете само на своите 16 колеги от ИТН и един глас от ПП-ДБ. От своя страна най-малката формация "Величие" предложи депутатът и юрист проф. Юлиана Матеева, която също получи подкрепа само от свои.

Още: Остри речи и ясни знаци за новото правителство: Старт на юбилейния 50-и парламент (СНИМКИ)

Пак процедурни хватки

Преди номинациите депутатите спориха и по процедурните правила за избор на председател на Народното събрание.

Според представеното от ГЕРБ предложение изборът става с мнозинство от гласовете на присъстващите народни представители, ако никой не успее да събере достатъчно, на втория тур отиват двамата претенденти с най-голямо доверие. Там победител е този, който има повече гласове.

Снимка: БГНЕС

От името на "Има такъв народ" обаче Тошко Йорданов настоя за промяна в правилата, в които да се запише изрично, че при втори тур победителят трябва да получи не просто повече гласове, а гласовете на над половината присъстващи депутати.

Предложението беше отхвърлено, а Силви Кирилов и Асен Василев последователно оспориха искането на "Има такъв народ", като цитираха текста от Конституцията, че решенията на Народното събрание се приемат с мнозинство от над половината от присъстващите депутати, освен ако няма изисквания за друго мнозинство.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес