Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Данни: Сгрешените изборни протоколи и дефектиралите машини - докъде е ЦИК

20 юни 2024, 08:44 часа

Не са сбъркани 85% от протоколите за изборите 2 в 1 на 9 юни, 2024 година. Отстранили сме около 8000 грешки, докато при изборите на 2 април, 2023 година бяха 14 000. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

Реклама

По думите ѝ, най-честите грешки са при внасянето на преференциите. Какво точно - не се вписват гласувалите без преференция за дадена партия в графата на протокола в полето "Без преференции". Другата най-честа грешка е при събирането на гласове за партии и коалиции - включвали са се и гласове "не подкрепям никого". Това обаче са грешки, които не водят до промяна в резултата, няма нужда да се преброяват отново "бюлетините от чувалите", по думите на Матева пред БНТ.

Не мисля, че трябва да се говори без доказателства, че са купувани цели секционни комисии, добави Матева.

Още: 2/3 от избирателите са гласували с хартия, резултатът - 80% сгрешени протоколи в София

Машинното гласуване

За машинното гласуване Матева призна, че имало машини, които отпечатвали само част от "разписката". Нямало обаче анализ колко са, дефектиралите машини са отделени в склад и тепърва ще се анализира. Матева не обели и дума за проблема с хартията за машините, за което от "Сиела Норма" се оплакаха многократно: ЦИК така и не решава един от проблемите с машинното гласуване

За всяка машина, която е дефектирала, се намаляват парите за фирмата - санкцията е сериозна, увери Матева. И получи пожелание от водещния на сутрешния блок на националната телевизия Симеон Иванов: "Пожелаваме Ви наесен да не организирате още едни избори, на никой не му се занимава с това".

ЦИК: Всеки пети изборен протокол е бил сгрешен

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес