Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Данаил Кирилов официално е новият министър на правосъдието

05 април 2019, 09:40 часа • 8436 прочитания

Парламентът освбоди Цецка Цачева и гласува за назначаването на Данаил Кирилов за министър на правосъдието.

Предложението бе подкрепено от 120 депутати, против гласуваха 15 народни представители, нямаше въздържали се.

Веднага след гласуването Данаил Кирилов положи клетва.

До промени в кабинета се стигна, след като Цецка Цачева подаде оставка заради скандала с имотите на властта. Все още не е ясно кой ще замени Данаил Кирилов като председател на правната комисия в парламента. 

Премиерът Бойко Борисов лично съобщи новината за назначението, като обясни избора на Кирилов с необходимостта да се отговори на изискванията на Европейската комисия да бъдат изпълнени всички препоръки по мониторинговия доклад за правосъдието и вътрешния ред, и конкретно - да бъдат включени за проверка общинските съветници в обхвата на антикорупционния закон.

Припомняме обаче, че именно именно Кирилов заедно със заместника си в правната комисия Християн Митев (Обединени патриоти) беше вносителят през януари т.г. на промяната да бъдат извадени общинските съветници от обхвата на закона.

Кирилов утвърди практиката да се внасят законопроекти от депутати, заобикаляйки по този начин експертните работни групи в Министерството на правосъдието, както се случи с приемането на последните промени в Закона за съдебната власт на 27 март. Те бяха предложени от него и група депутати, изпреварвайки проекта на работната група в правосъдното министерство, която готви цялостен пакет от изменения.

В среднощното заседание на ръководената от него Правна комисия на 14 февруари тази година беше на практика елиминирано преференциалното гласуване. Данаил Кирилов беше говорителят на небходимостта от тази промяна и отричаше да е продиктувана от ДПС след договорки за взаимни законотворчески услуги с ГЕРБ.

След протести на опозицията Бойко Борисов реши да бъде отменена отмяната на преференциите и Данаил Кирилов този път обясни необходимостта на връщането на стария преференциален праг.

В края на февруари Данаил Кирилов заедно с Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС и Христиан Митев ("Обединени патриоти") стана вносител на поредния законопроект за промени в Закона за банковата несъстоятелност, с който се дават нови правомощия на синдиците на КТБ да продават евтино и непрозрачно активи от фалиралата банка – чрез продажби при пряко договаряне и без първоначална минимална цена, ако даден актив е бил предлаган на публична продан три пъти без успех.

Той беше остро атакуван от опозицията. Номинацията му беше определена като провокация от червения депутат Крум Зарков. 

"Данаил Кирилов има почти нечовешка целеустременост да изпълнява всяка прищявка на своите политически опекуни. Тази целеустременост го вкарваше почти непрекъснато в бутафорни ситуации, в които един ден убедено твърдеше едно, на следващия ден още по-убедено защитаваше обратната ситуация", коментира номинацията му Зарков. 

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес