Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Да, България" поиска оценки на депутатите в ПП-ДБ и отпадане на квотите в коалицията

30 август 2024, 14:44 часа • 895 прочитания

Партия "Да, България" удължава преговорите за запазване на коалицията между "Демократична България" и "Продължаваме промяната" в същия си вид.

Това е записано в позиция на Националния съвет на партията, разпространена в петък. Партньорите не са постигнали съгласие по три от поставените от "Да, България" условия за подписването на коалиционно споразумение - отпадане на квотния принцип при редене на листите, въвеждане на качествен критерий за оценка на кандидатите за народни представители и привличане на нови лица, които да участват в предизборната надпревара като граждански квоти, става ясно от написаното в позицията.

Заради това вчера най-висшия орган на партията реши да даде 4 дни допълнителен срок за провеждане на втори кръг преговори с ДСБ и "Да, България", като до 3 септември разговорите трябва да са завършени, а след това да бъде решено как партиите да се явят на изборите на 27 октомври. Финалното решение ще се вземе от националните органи на формациите в началото на септември.

"За да може да изпълнява политическите си задачи, основна цел на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" следва да бъде разработването на амбициозна стратегия за възвръщане на доверието на избирателите и разширяване на електоралната подкрепа, особено при продължаващата липса на позитивни данни в това отношение", пише още в позицията.

Снимка: БГНЕС

Какво предстои?

"Да, България" предлага на партньорите си в коалицията постигането на тази цел да се случи чрез:

  • Сериозно обновяване на листите с кандидати за народни представители;
  • Отварянето на листите към гражданите;
  • Въвеждане на меритократични принципи и оценка на личния принос и потенциал на всеки един от кандидатите.

Другото предложение на формацията - за провеждане на вътрешни предварителни избори в рамките на коалицията, е отхвърлено от ДСБ и "Продължаваме промяната". Причината - няма време за провеждане на вътрешно допитване.

В резолюцията на "Да, България" се посочва, че ПП-ДБ като коалиция е обединена от общото разбиране, че формулата за управление на страната дава хоризонт за излизане от политическата криза на база на антикорупционни реформи. Заради това Националният съвет възлага на тясното ръковоство да проведе нов кръг от преговори, в рамките на които трябва да бъдат постигнати три цели:

  1. Предлагане на решение, с което логиката на партийните квоти да бъде заменена от качествени критерии за оценка на кандидатите. Това трябва да се случи на базата на публично обявени отчети за дейност, принос и разпознаваемост;
  2. Изработка на общ за коалицията механизъм за привличане на нови кандидати с изявени качества, разпознаваемост, гражданска и професионална позиция;
  3. Предлагане на мерки за пълноценно използване на потенциала на преференциалните кампании като средство за демократизиране и динамизиране на кампанията.

Крайният срок за регистрация на партиите и коалициите е до 11 септември, а на листите - до 24 септември.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес