Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цонев: Пеевски е първият председател на ДПС, който не е посочен от Доган

16 юли 2024, 16:25 часа • 3234 прочитания

Ние, които сме в екипа на Пеевски, категорично сме убедени, че някой се уплаши от голямо и силно ДПС, което се реновира. Това заяви пред БНР депутатът от ДПС Йордан Цонев.

По думите му изплашените са "тези, които искат малко, по-етнизирано и по-затворено ДПС".

"Огорчен съм от етнизацията на проблемите в ДПС. Това не е насочено към обществото, но вътре в партията е. Ние продължаваме да чуваме "Да си върнем партията от българите", "Българите и помаците искат да ни вземат партията"", коментира Цонев и заяви категорично: 

"Партията е наша, обща - на българи, турци, помаци, роми, всякакви". Още: Пеевски в играта на рискове: Губи или печели - равносметка*

Депутатът декларира, че откакто са започнали проблемите в Движението, не се е чувал, виждал и разговарял с Ахмед Доган. В това обаче, по думите му, няма нищо необичайно, защото за последните 3-5 години се е чувал и виждал само няколко пъти с почетния председател.

"Не сме тръгнали против г-н Доган. Част от хората трябва да си ходят, защото хората така искат. Все още имам някаква надежда, че ще се намери някакво решение, защото това не е от полза на депесарите. Това не е от полза и за страната", каза той. 

"Пеевски не е посочен от Доган"

Според Йордан Цонев формулата за председателството в ДПС от 2013 г. насам е сбъркана. По думите му единственият, който не е посочен от Доган, е Пеевски. "Всички структури бяха номинирали Пеевски за председател", обясни той. Още: Гюнер Тахир: Пеевски и хората му ще бъдат принудени да напуснат ДПС

"Надявам се ДПС да не загуби това чудесно начало, което получи от Националната конференция насам. Това, което Пеевски нарече ново начало. Надявам се това ново начало да продължи. Това е много полезно за ДПС. В екипа на Пеевски съм, но не съм против почетния и никой не е против него".

В този парламент всякакъв шанс за съставяне на редовен кабинет е изчерпан, категорично заяви депутатът от ДПС.

"Реалният шанс за съставяне на кабинет беше проигран в първия мандат. Имаше такова мнозинство - и хипотетично, и реално", смята той и добави:

"Дори да не беше съставен в първия мандат кабинет, подкрепата на кабинета, предложен от победителя в изборите, щеше да бъде добра основа за разговори за втория или третия мандат. Ако този шалтер не беше дръпнат по този начин - с едно разпореждане 15 минути или половин час преди гласуването, щеше да има подкрепа от наша страна и ние все още щяхме да сме втората група". Още: "Дерибеите приватизират ДПС": Халил Летифов каза ще има ли компроматна война

Според него все пак ГЕРБ не е разделителната линия в ДПС.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес