Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Четирима редовни министри се връщат като депутати - групата на ПП-ДБ с промени (СНИМКИ)

02 април 2024, 09:39 часа • 2300 прочитания

Очаква се четирима от редовните министри в кабинета Денков-Габриел да се върнат като депутати в парламента след края на мандата на правителството.

Това на практика се случва за първи път, тъй като сега Народното събрание няма да бъде разпускано, а ще бъде постоянно действащо до клетвата на депутатите от новия 50-и парламент.

По този начин групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" ще претърпи промени, тъй като и четиримата вече декларираха, че няма да станат служебни министри.

До този момент потвърдилите тази рокада са премиерът акад. Николай Денков и министрите Асен Василев, Андрей Цеков и Атанас Славов.

Настоящите им колеги от ПП-ДБ, които влязоха на техните места, ще трябва да напуснат парламента, както следва:

  • На мястото на Николай Денков депутат от Шумен стана Бюнямин Хасан, който е бил и в 42-ото, и 43-ото НС, но от ДПС, а в последните години е бил секретар на община Хитрино.
  • Бившият областен управител на Хасково Катя Панева следва да отстъпи мястото си на финансовия министър Асен Василев. Името на Панева бе предложено за здравен министър с мандата на Мария Габриел, но без нейното съгласие.
  • Депутатът от старозагорския регион Радослав Василев ще отстъпи мястото си на правосъдния Атанас Славов.
  • Съоснователят на Антикорупционния фонд Мирослава Петрова, понастоящем депутат от ПП-ДБ, ще трябва да напусне за сметка на регионалният министър Андрей Цеков.

Още: Денков: Уговаряхме си срещи с Борисов - там се оказваше Пеевски

По този начин ще се запази и съотношението на силите между двете партии в коалицията. Причината - Катя Панева е от ДСБ, което ще намали с един броя на депутатите на "Демократична България" в полза на тези на "Промяната".

Разликата обаче веднага ще бъде компенсирана с връщането на Атанас Славов, който е от ДБ, за сметка на Радослав Василев от ПП-Стара Загора. Така ще се запази съотношението на силите между двете формации в групата - ПП има 37 депутати, а ДБ - 26 народни представители.

Още: Като за последно: Денков развързва кесията за администрацията

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес