Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бюлетини без печати: ЦИК заплаши членовете на секционни комисии със санкции (ВИДЕО)

09 юни 2024, 18:48 часа
Реклама

Към 17 ч. в изборния ден - 9 юни - в Централната избирателна комисия (ЦИК) са постъпили 72 жалби и сигнали. Сред тях има и такива, че членове на секционни избирателни комисии не поставят нужните печати на бюлетините - задължително условие преди пускането в урните и на хартиените бюлетини и на разписките от машините.

"Не се поставят печати на бюлетините, СИК носят отговорност за това. На машинните бюлетини се поставя един печат, на хартиените – два", обясни на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева.

Още: Младоженци гласуваха минути преди сватбата си (СНИМКА)

"Крайно време е да има санкции"

Попитана дали ще има санкции за членове на СИК, тя изрази "лично мнение": "Крайно време е да има санкции, за да разберат, че трябва да изпълняват задълженията си по Изборния кодекс. Това обаче е в правомощията на РИК – те могат да установят нарушение и да наложат наказание".

Матева посочи, че не е сигурно дали тези гласове ще се зачитат – каза, че това ще се обсъди на заседание на Централната избирателна комисия.

Подобни проблеми е имало в столичния квартал "Дружба", както и във Враца.

Любопитното е, че ЦИК ще дава по 25 лв. на членове на СИК за правилно попълнени протоколи.

Снимка: БГНЕС

Още: МВР: До 16 часа има 524 сигнала за изборни нарушения

Машини извън строя

Към 17 ч. днес 117 машини са извън строя, като 7 от тях са извън страната, допълни Матева. Тя загатна за още един проблем - устройства отпечатвали частични бюлетини.

Извън страната приключи изборният ден в Япония, Австралия, Нова Зеландия, отчете още говорителят на ЦИК.

Активността към 16 ч. пък е с проценти по-ниска спрямо същия час на последните парламентарни избори: Каква е избирателната активност в страната към 16 часа?

Още: "Стабилност, европейско развитие, социална справедливост": За какво гласуваха политиците?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес