Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП обяви, че няма да подкрепи втория мандат, осъди ареста на лидера на "Русофили" (ВИДЕО)

09 юли 2024, 16:06 часа • 2064 прочитания

БСП няма да подкрепи втория мандат. Това каза временният председател на партията Атанас Зафиров по време на пресконференция. 

Председателят на парламентарната група на социалистите в 50-ото Народно събрание Борислав Гуцанов добави, че това не означава, че няма да водят диалог за самата работа на парламента. 

Той разкритикува работата в пленарна зала, като нарече недопустимо депутатите само да изслушват министри. 

"Ще внесем още тази седмица две предложения. Първото е да бъде замразена, спряна процедурата по продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене" на Украйна, защото имаме огромен проблем с Шести блок на АЕЦ "Козлодуй", каза Гуцанов. Той добави, че групата на БСП настоява и за обсъждане на средствата за Плана за възстановяване и устойчивост. ОЩЕ: Може да става за "Козлодуй": БСП иска да не се продава оборудването за АЕЦ "Белене"(ВИДЕО)

От БСП увериха още, че ще участват в активния диалог за търсене на решение с третия мандат, като ще се включат в разговори с мандатоносителя, който и да е той.

БСП защитиха лидера на "Русофили" в Пловдив

От партията осъдиха начина, по който е арестуван Златомир Дьовленски. "Това не е начинът, по който трябва да бъде арестуван един човек. Не смятаме, че тези обвинения са състоятелни", коментира лидерът на Младежкото обединение в партията Габриел Вълков. Той призна, че арестуваният е част от редиците на БСП. Според него живеем в демократичен и нормален свят и подобни показни арести в стил Цветан Цветанов, са недопустими. 

"Ако има дейност, която да е била против държавата, има начин как да бъде призован и арестуван един човек. Ако става въпрос за русофилство, в България има над 3 милиона русофили", допълни Гуцанов. ОЩЕ: Арестуваха лидера на движение "Русофили"

Няма проблем с вписването на временното ръководство на партията

От БСП коментираха и изтеклата в някои медии информация, че съдът е отказал да впише Зафиров като временен председател на БСП, като нарекоха това лъжлива теза, която цели да саботира партията. 

"Няма проблем с никакви съдебни регистрации. Днес се проведе заседание на Софийския градски съд, на което очакваме решение в рамките на до два дни за въпросната регистрация. Няма отказ, няма дилема, няма обсъждане. Единственият факт, който мога да споделя е, че от прокуратурата няма обжалване на внесените документи. Остава съдът да се произнесе", добави Зафиров

Той посочи, че има подадена оставка, както и увери, че е спазена уставна процедура, Изпълнително бюро, в което няма никаква промяна, работи, а решенията на Националния съвет се изпълняват. 

Зафиров добави, че диалогът в лявото политическо пространство е динамичен, като на "Бузлуджа" се очаква да бъде приет меморандум за единодействие с левите сили. ОЩЕ: БСП гледа към третия мандат, ще предложи по-различен подход

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес