Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП иска разследване и президентско вето върху Закона за вероизповеданията

29 март 2019, 11:10 часа • 2304 прочитания

Главният прокурор да разследва дали има намеса във вътрешните ни работи, а президентът да наложи вето върху Закона за вероизповеданията.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с изявленията на външния министър на Република Турция Мевлют Чавушоглу за Закона за вероизповеданията, предаде Агенция „Фокус“.

„Главният прокурор да започне разследване има ли намеса във вътрешните работи на България и кои хора са били проводници на тази намеса. Българските мюсюлмани са български граждани. Изказването от Турция, ДОСТ, външния министър, и мълчанието на Борисов са заплаха за етнически мир в България“, категорична бе Нинова.

"Обръщаме се към президента Радев да наложи вето на Закона за вероизповеданията и да свика КСНС", призова тя.

Нинова цитира изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, което е израз за явна намеса във вътрешната политика на България. Според Корнелия Нинова разговорите и намесите на турската страна са били многократни.

Освен намеса на главния прокурор от опозицията настояват Бойко Борисов да даде отговори кой, кога и по какъв начин е въздействал върху правителството защо той се е съгласил.

Нинова призова Обединените патриоти да напуснат правителството. В противен случай означава, че одобряват тази политика.

Малко по-рано пред БНТ председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова определи като изненадващо искането на Турция да бъдат опростени дълговете на мюфтийството.

Националната агенция по приходите (НАП) вече е започнала процедури по продажба на имоти с цел осребряване на задълженията на мюсюлманското вероизповедание у нас.

Според Стоянова отсрочването е правилното решение и не е нужен натиск от Турция, за да се стигне до него. "Подобно решение е за всички стопански субекти. Наложи се да предвидим такава процедура за вероизповеданията", посочи тя.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес