Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП гледа към третия мандат, ще предложи по-различен подход

25 юни 2024, 11:31 часа

БСП ще предложи по-различен подход за третия мандат. Това стана ясно от консултациите при президента Румен Радев. 

Реклама

Консултациите при държавния глава се обуславят от Конституцията. като те предшестват връчването на проучвателните мандати за съставяне на правителство. Вчера Радев проведе консултации с ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ, като новините от консултациите бяха свързани с предложението на ГЕРБ за правителство на малцинството и въпросът кой ще получи третия мандат при неуспех на първите два. Днес "Възраждане" пък предложиха широка коалиция срещу ГЕРБ и ДПС. ОЩЕ: Костадинов иска да направи стрес тест на партиите с третия мандат

Двата пътя пред БСП?

Президентът попита как БСП гледат на възможностите за излизане от политическата криза. 

"Ако трябва да бъда откровен, в тази тежка ситуация пред нас има два пътя. Единият е много удобен, да бъдем странични наблюдатели на това, което се случва - удобна роля на опозиция, от която нищо не зависи. Другият път е да се опитаме да участваме в тези процеси, като сме реалисти и сме наясно от резултата, който получихме на тези избори", заяви временно изпълняващият функиците председател на БСП Атанас Зафиров. 

Социалистите гледат към третия мандат

От партията напомниха, че мандат на ГЕРБ и ДПС няма как да подкрепят под никаква форма. За третия мандат те са отворени за преговори. 

"Ние сме партия с най-дълъг политически и парламентарен опит, като такива сме длъжни да предложим по-различен подход. В момента изборите не са добро решение и трябва да работим за формиране на разумна, устойчива и пробългарска изпълнителна власт. Имаме зрелостта да се опитаме да бъдем проводник в един такъв диалог", заяви Зафиров. 

"Страната ни се нуждае от мъдрост, диалогичност и от намиране на решения от безкрайно сложната ситуация. За първия и втория мандат всичко за нас е ясно и изчерпано. Няма как да се направи такова действие, но що се отнася за експертен кабинет, кабинет за националното спасение, сме готови да се работи по един такъв мъдър модел. За нас ключово важно е да започне силно ляво обединение", добави шефът на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов.

"От нас изненади не очаквайте", заявиха от партията по-късно пред медиите. ОЩЕ: Бойко Борисов: ГЕРБ предлага правителство на малцинството

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес