Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов действа против Радев: Одобри кандидатурата на Ненчев (ВИДЕО)

24 юли 2024, 10:51 часа • 2654 прочитания

Мисля, че кандидатурата му е добра. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите в парламента по повод кандидатурата на бившия министър на отбраната Николай Ненчев за посланик в Украйна. 

Кандидатурата за посланик в Украйна

Лидерът на ГЕРБ коментира и спора между служебния премиер Димитър Главчев и президента Радев за кандидатурата на Ненчев, като той определи това не като скандал, а като институционален спор. 

"Научихме се всяко нещо да наричаме скандал. Не виждам нищо лошо - две институции предлагат човек. Едната казва защо го предлага, другата защо го отхвърля. Това е институционален спор", коментира Борисов. 

"За г-н Ненчев, той е бил мой военен министър в правителството, което имахме с "Реформаторския блок". След като е бил военен министър четири години, мисля, че кандидатурата му е добра. От там нататък президентството са решили друго, казали са си мнението. Това мога да кажа. 

Той обърна внимание, че Ненчев е бил излъчен от същите партии, които сега са ПП-ДБ.  ОЩЕ: "Николай Ненчев влиза по втория начин като посланик в Украйна": Бивш съветник на Главчев го засипа с критики и защити Радев

Третият мандат

Борисов се пошегува, че прогнозата за правителство е станала като прогнозата за времето.

"Като не се случи с партията победител - първия мандат, няма какво да се случи нито с втория, нито с третия и трябва да се върнем към корените на демокрацията. Отнасям се с уважение към всички останали, но няма как с 18, или 20 депутати, да искаш да управляваш 240", коментира Борисов. 

Той отговори и на въпрос кога трябва да са изборите, като каза, че това зависи от президента и не му се меси. 

Призова за разум в 51-вия парламент

Лидерът на ГЕРБ каза, че всички партии са му партньори. Той се надява, че в следващия парламент всички лидери ще си вземат поука какво са правили 4 години. 

Борисов заяви, че на ГЕРБ е забранил в кампанията да нападат, която и да е партия. "Хората трябва да чуят какво предлагаме ние", заяви още той. 

Той призова партиите в България да помислят дали след изборите, които идват, да се направи нещо с разум за страната. "Това ще прави ГЕРБ, другите да си правят комисии, да си търсят бухалки, аз това няма да правя и ГЕРБ това няма да прави", добави още той.

Докладът за "Митниците"

Борисов коментира новината от сутринта, че Делян Пеевски  изпраща доклада на временната комисия за "Митниците" от миналия парламент на прокуратурата.

Лидерът на ГЕРБ каза, че винаги е бил против комисии, които се правят за разследване, защото това не са функциите на парламента. Той заяви, че ГЕРБ е била против и затова докладът за "Митниците" не е отишъл в прокуратурата. "Винаги съм бил против институциите в съдебната власт да се ползват за арбитър между неудовлетворени политически партии. Винаги съм бил против и сте го чували от мен. Ние, политическите партии, последните 4 години направихме всичко хората да почнат да се отвращават от това, което се говори, от това, което се нападат хората в България. Разделихме ги като врагове, станахме, като фенове на агитки", заяви Борисов. ОЩЕ: Пеевски си изпуска нервите: Обиди към ПП-ДБ, заплахи към Румен Радев (ВИДЕО)

Изборите в САЩ

Лидерът на ГЕРБ коментира и изборите в САЩ и оттеглянето на Джо Байдън от надпреварата. "И Доналд Тръмп и сега Камала Харис са в основата на атлантизма. Аз съм работил и с президента Обама и с президента Тръмп. Първото нещо, което се питат е спазва ли се правилото за процент от БВП", заяви още Борисов. ОЩЕ: Как реагираха световните лидери след оттеглянето на Байдън?

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес