Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борислав Цеков: Президентът пристъпи отвъд правомощията си

20 август 2024, 08:08 часа • 1492 прочитания

Президентът пристъпи отвъд своите правомощия. Това коментира специалистът по конституционно право Борислав Цеков в сутрешния блок на бТВ. 

Припомняме, че президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаване на служебния кабинет заради участието на вътрешния министър Калин Стоянов в него. ОЩЕ: Кабинетът "Грънчарова" се провали заради Калин Стоянов, скандал с президента Радев (СНИМКИ и ВИДЕО)

Цеков смята, че държавният глава няма право да се произнася този или онзи да бъде служебен министър. "По-важното е, че в случая хаосът, който възниква и разнопосочните и политически и експертни интерпретации, се коренят в тази нескопосана конституционна ревизия", смята Цеков. 

Конституционната реформа

Той коментира, че много конституционалисти са предупреждавали за конституционната реформа. Според него една конституционна процедура не трябва да завършва с отворен край. ОЩЕ: Президентът отказа Калин Стоянов да остане МВР министър - Грънчарова няма да е служебен премиер (СНИМКИ)

"Онези, които създадоха тази конституционна реформа докараха държавата до нова спирала на политическа криза. Когато тълкуваме такива недобре разписани конституционни норми, винаги трябва да търсим смисъла, вложен от нейните създатели. Смисълът беше да се ограничи свободата на преценка на президента по отношение структурата и състава на служебното правителство", уточни Цеков.

Той обърна внимание, че свободата на Радев е била ограничена по отношение на две нива - избора на служебен министър-председател и по отношение на състава. 

Изборите не могат да се отлагат

"Отлагането на изборите е недопустимо. То би излязло отвъд границите на демокрацията", смята още конституционалистът. 

Според него, ако фактически се окаже невъзможен изборът на ново служебно правителство, избори трябва да бъдат насрочени. По думите му в такъв случай кабинетът "Главчев" продължи да работи. ОЩЕ: Без нови предсрочни избори заради Калин Стоянов: И не, и да - мнения на експерти

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес