Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бойко Борисов посочи причината да бъде арестуван - оръжието за Украйна, сравни се с Навални (ВИДЕО)

24 март 2022, 13:44 часа • 22300 прочитания

"Да кажа моят прочит на нещата, ако ви интересува. След миналия четвъртък, всеки може да арестува всеки, казвайки че е свидетел на нещо, на което не е свидетел". Това заяви лидерът на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов за ареста си.

Борисов обвърза ареста си с предложението България да достави оръжия на Украйна. Според него, той бил арестуван, та ГЕРБ да се обиди и като се гледа предложението, да не го подкрепи, а да го подкрепи само "Продължаваме промяната". "Нашата евроатлантическа линия е непоколебима, за разлика от тази на христовци, атанасовци", заяви лидерът на ГЕРБ. А на по-късен етап в пресконференцията се сравни с руския опозиционер Алексей Навални, който преживя покушение (опит за отравяне).

"Това правителство не става, сриват се - откраднаха зърното, газа. Направиха тока в пъти по-скъп, хляба, олиото", каза Борисов. И обясни как Младежи-ГЕРБ били стоели "в страх".

"Беше толкова внезапно, толкова изненадващо. На масата ме свариха. Претършуваха всичко - чинии, тенджури (бел. ред - запазен е оригиналният изказ)", оплака се Борисов за ареста и продължи: "Никога не съм имал златни кюлчета, никога. Никога Горанов не ми е донасял пари, никога".

"24 часа нито един човек не дойде да ме разпита. 24 часа - неотложността, 24 часа. Тарикат мъж не писка", заключи Борисов. И призна, че е призован за разпит от прокуратурата: "Това им е, да ни разкарват като маймуни".

"Тези докато не се накрадат, докато не се налапат хубаво ...", каза още експремиерът след въпрос очаква ли още арести. "Говоря това, което знам и се кълна в това, което знам", добави Борисов.

Според бившия финансов министър Владислав Горанов, при арестите (неговия, на Борисов и на Севделина Арнаудова) става въпрос за инсинуации. "Ако имаше нещо съществено, щеше да е оповестено. Нямаше материали, свързани с Васил Божков", каза бившият финансов министър.

Горанов направи обзор какво се е случило. Той заговори за два доклада на АДФИ, като вторият бил възложен от вицепремиера Асен Василев. Според Горанов, двата доклада едва ли се различавали толкова много, че да се наложи "неотложно" да бъде арестуван, заедно с Борисов и Арнаудова.

Бившият вицепремиер Томислав Дончев беше категоричен, че арестите показвали "тотална институционална безотговорност". Дончев дори се усъмни, че имало доклад, в който се констатирали нередности в системата за контрол на разходване на евросредства. "Българските одитори се проверяват от европейските", настоя Дончев. По думите му, този доклад, който е "несъществуващ", се смесвал с доклада на АДФИ, възложен от Василев и това било основание за арестите. А след като премиерът Кирил Петков говорел как системата за контрол не работела, можела ЕК да ни спре еврофондовете. Българският премиер казва, че не работи, ЕК казва, че работи, констатира Дончев.

"Очаквах да има тълпи от правозащитни организации по улиците. Защо ли? Защото очевидно нямаме правова държава", каза лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя напомни как Менда Стоянова изобщо не била задържана, а е било съобщено, че е арестувана. "Очевидно е участвал и Асен Василев с цялата стъкмистика", заяви Атанасова.

"Очевидностите невинаги са видими. Слонът в стаята", констатира може би най-гласовият по принцип депутат на ГЕРБ Тома Биков. Кой носи отговорност, попита той, защото случилото се т.е. "арестът на лидера на опозицията" бил "удар срещу европейската перспектива на България".

Васил Божков: Готов съм да се върна. Не се крия, европейската прокуратура ме намери и разпита

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес