Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Богдан Богданов изпрати сигнал за купен вот, предупреждава за действия и днес

25 октомври 2024, 13:34 часа • 585 прочитания

“В 15-и МИР Плевен, откъдето съм кандидат за народен представител, има целинаселени места (с. Буковлък, с. Славяново, гр. Червен бряг, гр. Кнежа, гр. Левски, гр. Никопол и др.), които са известни с контролирания вот от местни лица, както и с репресии към политически опоненти, застъпници и наблюдатели”, пише водачът на листата на “Продължаваме Промяната - Демократична България” в Плевен Богдан Богданов в сигнал до ДАНС, Министъра на вътрешните работи и Главния прокурор, с копие до Румен Радев.

Сигналът обаче засяга цялата страна и е в контекста на станалата обществено достъпната информация за стотици лица, за които има данни, че участват в купуване на гласове и репресия на бизнеси в почти всички избирателни райони. В информацията се посочват и конкретни данни за коя конкретна партия се търгуват гласове, конкретни места и свързани лица.

“От ежедневните ми срещи с граждани и бизнеси в областта получих многобройни и взаимно-допълващи се информации за механизмите за осигуряване на купения вот, в т.ч. за разпределение на финансовия ресурс,” пише Богданов.

“Според запознати, купеният вот се контролира от местни престъпни лидери и глави на малцинствени фамилии, които осигуряват определен брой гласове за конкретна партия. Сумите се договаряли предварително между партийните централи и т.нар. „посредници“, които контролират търговията с гласове от страна на местните тартори/главатари. От споделената с мен информация, разбрах, че парите за купения вот ще се разпределят в последните 1-2 дни преди изборния ден, т.е. от днес, тъй като с по-ранно плащане може да се смени поетия първоначално ангажимент, а плащане след изборите не е приемливо за търговците и продаващите гласа си, тъй като имало риск да не си получат парите". ОЩЕ: Купуването на гласове: Изповед на освободен награждаван полицай – това е съдбата на честните в МВР

В сигнала са описани и механизмите за разпределение на сумите:

1. Крупни суми за съответния многоизбирателен район се получават в партийни офиси, в приближени до лидерите адвокатски кантори, в офиси на охранителни фирми и в офиси на приближени лица до партийните лидери. С това са ангажирани най-често водачите на листи и областните координатори. Предаването на парите се случва 2-3 дни преди изборния ден. Съмнения за подобен подход бяха потвърдени и от неформалната група БГ Елфи в социалните мрежи.

2. Получилите парите водачи на листи и/или областни координатори разпределят конкретни суми към т.нар. посредници, които в общия случай осигуряват в порядъка на 500-2000 гласа от местните тартори/ромски лидери. Често това са лица от криминалния контингент, които имат и определен бизнес, най-често охранителна дейност, автокъщи, заведения и търговски обекти. Това разпределение става 1-2 дни преди изборния ден.

3. Плащането на сумите към конкретните местни „лидери“ обикновено се случва в самия изборен ден, за да бъде контролиран вотът и съответният брой гласуващи.

4. Стриктно се следи предварително изготвен списък с избиратели, които се извозват към изборната секция от осигурен транспорт и/или от съответния тартор.

5. В края на изборния ден във въпросните секции с контролиран вот се наблюдават и злоупотреби като подмяна и преправяне на изборни протоколи, унищожаване на бюлетини, и директно заплашване на членове на секционни избирателни комисии, които не подпишат протоколите.

 Различни източници дават основание за обосновано предположение, че фалшивите пари от откритата печатница в гр. Шумен е много вероятно да са били предназначени за купуване на гласове, както от България, така и от чужбина.

 “Купуването на гласове и контролирането на вот чрез репресия на граждани е сред основните пречки за правилното функциониране на демократичния процес. Вмешателството в свободната воля е инкриминирано поведение поради обстоятелството, че с него се погазват основните конституционни принципи и порядки на демократичния правов ред. С оглед на гореизложеното и предвид изключително краткото време до изборния ден, считам, че са налице основания за спешна проверка на горепосочените факти и обстоятелства в рамките на законовите Ви задължения и функции в рамките на създаденото Национално междуведомствено звено във връзка с предстоящите избори за 51-во Народно събрание”, пояснява Богданов. ОЩЕ: Акция срещу купения вот в Бургас, има задържани

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес