Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БОЕЦ внесе сигнал срещу Петър Илиев за плагиатство

09 август 2021, 13:46 часа • 8682 прочитания

Гражданско движение БОЕЦ е сезирало прокуратурата за извършени престъпления по чл. 172а и чл. 173 ал. 1 от НК– плагиатство – кражба на интелектуална собственост, нарушаване на авторско право, извършени от Петър Илиев –преподавател в СУ и кандидат за вицепремиер и министър на вътрешните работи издигнат от ПП ИТН. Повод са публикации от 01.08 и 06.08.2021г., и интревю на доцент Наталия Киселова в НОВА ТВ от 07.08.2021г.

4

Ето какви са мотивите на БОЕЦ: 

Днешното участие на Петър Илиев в НОВА ТВ не разсея нашите съмнения. Видяхме арогантност и агресивно говорене. Очаквахме Петър Илиев да донесе своята книга, да покаже в ефир спорните текстове и да обясни ясно и аргументирано какво и как е написал, както и да каже още по ясно плагиатствал ли е, или не. Вместо това Илиев ни разходи през Конституцията и половината законодателство, за да ни каже, че давността е изтекла и сигналите срещу него са недопустими. То и ВСС ни каза, че сигнала срещу Гешев е недопустим. Дали има, или няма давност не ни интересува, като граждани ни интересува единствено, преписвал ли е, или не. Ако не е преписвал самият той трябва да настоява да се извърши проверка и да си изчисти името. Вместо това предварително започва да ни „подготвя“, че комисията, която щяла да разглежда случая била предубедена и хората вътре били участвали в партийни листи. Това означава, че са пристрастни. Ами и някои от кандидатите за министри на ИТН са водачи, или в листи на ИТН. Това означава ли, че и те ще са пристрастни в своята работа? Ще прикриват свои колеги, ако има сигнали срещу тях, или ще „удрят“ опоненти само защото са такива?

Самият Илиев обвини медиите, че не го питат, какво ще прави, като вътрешен министър. Не го чухме обаче и него да говори за намеренията си. Не го чухме да споменва името на Гешев, например, не чухме за подслушванията, за полицейското насилие, за реформата в МВР…

Подобна арогантност, говорене с недомлъвки, бягане от конкретния отговор на най-важния въпрос за плагиатството чрез агресивен тон и приказки за изтекла давност, ни мотивират да реагираме, завършват от БОЕЦ.

****

Съставът на престъплението контрафакция е записан в ал. 1 на чл.172а - наказуемото деяние се изразява в: записване, възпроизвеждане, разпространяване, излъчване, предаване чрез техническо средство или използване по друг начин на чуждо произведение на науката, литературата или изкуството без необходимото по закон съгласие на носителя на АП.

Наказанието, предвидено за тези деяния, е лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 3000 лв. Те трябва да са били извършени по начин, даващ възможност произведението да бъде възприето от неограничен кръг лица.

Съгласно чл. 173 “Който издава или използва под свое име или под псевдоним чуждо произведение на науката, литературата или изкуството или значителна част от такова произведение, се наказва с лишаване от свобода до 2 години или с глоба от 100 до 300 лв., както и с обществено порицание".

Важно уточнение, е че според Наказателния кодекс подобно дело и присъда могат да влязат в сила само ако ищецът е предявил право в срок не по-дълъг от 6 години. В противен случай делото за атворски права се гледа по Граждански процесуален кодекс

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес