Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Безобразията на деспотичния кмет на Доспат": ПП-ДБ поискаха разграждане на модела на Елин Радев

11 юли 2024, 09:51 часа • 1126 прочитания

Парламентраната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" излезе с декларация по повод протестът на жители на Доспат срещу кмета Елин Радев.

"Много хора в малките населени места всекиденвно са поставени пред избори – да изпълняват, каквото им каже местния феодал. Или да изразяват правото си на свободно мнение, с риск да бъдат погнати от инструментариума на местната власт. Всеки знае за безобразията на деспотичния кмет на Доспат. Там или си с кмета, или животът ти е много тежък, заради целенасочена политическа репресия. В комптенциите ни е да вдигаме темите, които са важни за хората. Да насочваме вниманието там, където има сигнал", заяви в декларация Венеция Ангова.

По думите ѝ ситуацията в Доспат прилича на злоупотреба с власт от кмета Елин Радев.

Още: Йорданова: Използват ли се прокуратурата и полицейски служби за сплашване и за отнемане на бизнеси? (ВИДЕО)

"Общината или получава сигнали, или изфабрикува сигнали за определени жители. Разглежда собсвтените си сигнали и издава заповеди за събаряне на постройки, прекратяване на договори и възпрепятстване на бизнеси да функционират с цел всяване на страх и подчиенние. Ситуацията в Доспат е еманация на модела ГЕРБ", добави още тя.

От ПП-ДБ призоваха компетентните институции да разгледат всички сигнали, жалби и молби, а МВР и прокуратура да извършат необходимите мерки за прекратяване на злоупотребите в Доспат.

"Моделът Доспат не е само там и време депутатите да обърнат внимание на този умишлено създаден и толериран модел. Доспат, не сте сами. Не можем да позволим на многомандатни кметове да упражняват властта си, която противоречи с устоите и духа на Конституцията", каза още Ангова.

Още: Протестиращи от Доспатско: Дървата поскъпнаха двойно, а не ни дават достатъчно

Какво става в Доспат?

Припомняме, че в четвъртък жители на Доспат и техни съмишленици от "Доспат не сте сами“ излязоха на протест край сградата на парламента, а недоволството на хората започна заради премахване на незаконни постройки от страна на община Доспат в различни населени места.

Според участниците в протеста това е наказателна акция спрямо тях от страна на кмета Елин Радев, тъй като през последните няколко избора, те са били симпатизанти или застъпници на други политически сили или са били конкуренти на кмета.

От ръководството на ГЕРБ-Смолян късно снощи излязоха с декларация, с която застават зад кмета на Доспат Елин Радев и напълно го подкрепят, защото действията му се ръководят единствено от законите.

Още: Бойко Борисов: Кметът на Доспат е агресивен, но за хубаво

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес