Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Австралийският посланик обещал да не дава паспорта на Полфрийман преди произнасянето на съда

08 октомври 2019, 19:01 часа • 1823 прочитания

"Джок Полфрийман няма документи. Посланикът му е издал паспорт, който е в посланика, но ще му го предаде след като минат всички правосъдни действия". Това заяви правосъдният министър Данаил Кирилов пред журналисти, разказвайки за срещата си с австралийския посланик в Гърция по случая "Полфрийман" и настоя медиите да не нападат повече България отколкото другите държави.

"Изрично посланикът на Австралия заяви, че са издадени лични документи на Джок Полфрийман, но те ще му бъдат дадени едва след като приключат всички съдопроизводствени действия в България", подчерта Кирилов.

Той каза още, че посланикът заявил, "че няма съмнения в българското законодателство и в действията на затворническата администрация и посочи че назад във времето е имало основания да се възприеме, че Джок Полфрийман е получавал съдействие от главна дирекция "Изпълняване на наказанията". Кирилов уточни и, че става въпрос за времето на изтърпяване на присъдата до този момент.

Запитан дали Полфрийман ще остане в Бусманци, Кирилов заяви: "Най-вероятно да, но ме карате да гадая" и уточни, че това е правен ред и законодателство, което се прилага от МВР, от дирекция "Миграция". С оглед на постановените актове във връзка със статута на Джок Полфрийман аз възприемам информацията като зрител от медиите, че са издадени актове, които следва да се преустанови действието им и тогава той да напусне Бусманци".

"Впрочем смятам, че и за Джок Полфрийман е изключително по-благоприятно в този момент да не бъде нито в затворната администрация, нито пуснат на свобода в България, по-благоприятно е да изчака прекратяването на принудителните административни мерки", каза още Кирилов.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес