Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атанасов: Има факти, които сочат за черна каса при служебните правителства

31 януари 2024, 08:55 часа

Има факти, които сочат за черна каса при служебните правителства, към президентството. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" ген. Атанас Атанасов.

Реклама

Факти за черна каса в президентството - какви?

Лидерът на ДСБ не изброи в строен конспект кои са въпросните факти, но насочи вниманието към службите за сигурност и че президентът Румен Радев продължава да ги контролира, макар че по Конституция не би трябвало да е така.

Има данни, че по време на служебните правителства са събирани пари от различни сфери от българската икономика и са отивали в президентството, каза изрично о.з. генерал Атанасов. На директен въпрос на водещата на сутрешния блок на БНТ Христина Христова кой ги дава тези данни, за кого точно са, Атанасов отговори, че има пример – за вадене на български документи на подозрителни чужденци.

Става въпрос за "митичен човек" (така заяви дословно Атанасов) – Глеб Мишин, който осигурява цяла кавалкада от хора от руски произход, които получават българско гражданство. Той подава документи в правосъдното министерство, които му пращат от Москва по DHL, разказа Атанасов, позовавайки се на известен му сигнал. Твърди се, че с фалшиви документи идват в България – това е специфичен канал за инфилтриране на хора от руските служби в Европа, заяви лидерът на ДСБ.

Има няколко фрапиращи случаи, които достигнаха и до мен като информация, които показват, че в сектора за сигурност освен всичко друго, се прикриват казуси, които засягат директно националната ни сигурност, каза ген. Атанасов. Например, имало една преписка в СГП № 208/69 от 2023 г., която е била прекратена от прокурор Николова, - данните вътре са фрапиращи, твърди Атанасов. По думите му, преписката показва пробив в националната сигурност през ДАР (Държавна агенция "Разузнаване")– изтичане на класифицирана информация и осветляване на служители на разузнаването. Възложена е проверка на ДАНС за случая и тя го е замела. Смятам, че прокуратурата трябва да продължи работата по този случай, каза Атанасов. Попитан защо тя вече не го е направила, нали има ново ръководство в лицето на временно изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов, Атанасов отговори: Не знам какво прави г-н Сарафов – работата на прокуратурата не е да дава интервюта, а да води дела.

"Не е важно дали котката е бяла или черна – важното е да лови мишки", заяви Атанасов по адрес на Делян Пеевски и поиска, ако той има информация и сигнали, институциите да проверяват и да действат.

Още: „Пеевски се препозиционира“: Експерти за сблъсъка по върховете на властта

Службите за сигурност изпълняват това, което им се разпорежда от президентството. И това вече е проблемът - че се прикриват определени обстоятелства, които са свързани с действия от хора, близки до президента. Службите за сигурност трябва да изпълняват годишен план за сигурността в страната. Тези планове трябва да бъдат докладвани и утвърждавани от премиера. Правителството трябва да е това, което трябва да предложи хората, които да оглавяват и ръководят тези служби. Ние трябва да осигурим условия това да се случи, обобщи Атанасов.

Политическата картина

Президентът търси конфронтация с НС и политическите сили там. Когато ние отидохме да получим мандата, президентът ни каза, че се надява да му върнем папката празна, припомни лидерът на ДСБ. Откакто съществува това НС президентът не е казала една добра дума за управлението, добави той.

Около президентството се създава проект, което да проходи на европейските избори, смята Атанасов.

Още: "Нищо няма да се случи": Цветанов сравни Радев с Георги Първанов и неговата партия (ВИДЕО)

"Не сме обсъждали персонално как ще изглежда правителството на г-жа Габриел, но сме заяви, че г-н Денков и г-жа Габриел първо ще го обсъдят", завърши Атанасов, който счита, че много малко промени трябва да бъдат направени. Лидерът на ДСБ каза и своята критика – не е видял анализ на работата на служебните правителства, трябва да е ясно какви са резултатите и какво е заварило сегашното правителство.

ОЩЕ: Не мога да съдя поведението на Пеевски

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес