Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Ако трябва курбан, ето курбан": Христо Иванов подаде оставка (СНИМКИ и ВИДЕО)

10 юни 2024, 14:35 часа
Реклама

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов подаде оставка като лидер на партията и няма да е депутат в 50-ото Народно събрание.

Това съобщи самият той на брифинг в своя първи коментар след изборните резултати като съпредседател на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България". Припомняме, че формацията претърпя сериозно поражение на вота на 9 юни.

Христо Иванов е провел разговор и с останалите лидери на коалицията Кирил Петков и Атанас Атанасов и ги е уведомил за решението си, но и подчерта, че това е лично неговото мнение и не ангажира обединението с последващи политически действия.

"Този резултат за партиите от нашата коалиция изисква поемане на лидерска отговорност, поради което аз си подадох оставката и колегите ме подкрепиха. ... Особено след началото на войната за нас стана ясно, че България не може да се носи по течението без формула, която да позволи въпреки всички различия и разделения да се създават реформаторски правителства, които да разрешават дълбоките причини за кризата - корупцията и беззаконието", обясни Иванов.

Още: ПП-ДБ с трима евродепутати, изненадващо пренареждане на листата след преференциите

По думите му той като лидер на ПП-ДБ е започнал да лидира този курс на управление на коалицията, но това не е дало успех.

"Не успяхме да убедим обществото и нашите избиратели в този курс. Този неуспех да мобилизираме обществена подкрепа вървеше с това, че бяхме представяни като сглобкаджии, службогонци. Нека някой друг или други хора да намерят нов политически курс или да ревизират този и да го представят по-убедително", каза Христо Иванов.

По думите му макар половината избиратели да не са подкрепили ПП-ДБ на тези избори, то има надежда: "Тези хора не отидоха да гласуват за друга формация, т.е. разговорът все още е възможен. Но този разговор изисква поемане на политическа отговорност и шанс за нова политическа страница. Трябва и разбиране, че ние не можем просто така да продължим да твърдим, че сме добри, по-добри, добрите - това изисква определен режим на носене на отговорност", подчерта Иванов.

Снимка: БГНЕС

Бившият вече депутат коментира още, че няма да се кандидатира за нов мандат: "Не търсете нищо повече отвъд решение на "Да, България" и на Христо Иванов. Аз си подавам оставката като председател на партията. Декларирам, че няма да се кандидатирам за лидер нито на "Да, България", нито на някакви други формати. Важно е да направим всичко възможно да започнем по нов начин и на нова страница разговора с избирателите", каза Иванов, който няма да е и депутат в новия 50-и парламент.

Още: Христо Иванов е по-харесван от Рая Назарян в 24-ти МИР

Той поиска извинение от избирателите, които не са гласували или които са били разколебани и не са подкрепили ПП-ДБ на тези избори, както и даде заявка, че ще продължи да работи за партията си. На въпрос дали ще продължи съвместната работа в голямата коалиция обаче, Иванов подчерта:

"Важно е да разберем, че тази формула, която получи този резултат на изборите, има нужда от сериозно преосмисляне. В този разговор "Да, България" ще бъде представлявано от новото си ръководство. Не търсете в моите думи знаци за ревизия в коалиционния формат. Не очаквайте от мен да вземам отношение към техните решения. Ако е необходим курбан, ето курбан", каза още Иванов.

 

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес